Foto: Bildbyrån

Janne Andersson: ”Den sista som pissar på allsvenskan”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdsbacken Marcus Danielson ryktades komma med i landslagstruppen men hamnade utanför. Då kom Danielssons agent med ett rasande utspel. På måndagens presskonferens bemötte förbundskaptenen kritiken.

– Jag tror att jag är den siste som pissar på allsvenskan, säger Janne Andersson.

Den 30-årige mittbacken har varit monumental för Djurgården som toppar den allsvenska tabellen. Han ryktades också belönas för det med en plats i truppen till veckans EM-kvalmatcher. När han inte fanns med på listan rasade agenten Arash Bayat i Sportbladet:

– Vad fan är det frågan om? Det är en riktig jävla skandal. När allsvenskan är som hetast någonsin så har man en spelare som har presterat så jävla bra hela året och ändå inte kommer med. Vad är det för signal? Vad är man ute efter? Vad förväntas av en spelare. Man pissar på sin egen liga, sa han till tidningen.

Herrlandslaget i fotboll

På måndagens presskonferens svarade Andersson på kritiken.

– Jag tar ut andra spelare från allsvenskan. Jag har varit 19 år i allsvenskan och har 496 allsvenska matcher. Jag tror att jag är den siste som pissar på allsvenskan om vi nu använder det uttrycket. Marcus Danielson har gjort en kanonsäsong i Djurgården och är verkligen med i snacket. Nu kom han utanför, vi får se hur det är nästa gång.

I den 22 spelare stora truppen återfinns två allsvenska spelare, Muamer Tankovic och Andreas Granqvist. 

Utmaningen: Konstgräset på Färöarna

Sverige möter Färöarna borta på torsdag och Norge hemma på söndag. En av de stora utmaningarna kan vara omställningen till konstgräs inför matchen mot Färöarna. I morgon tränar landslaget i Djursholm där konstgräsmattan liknar den i Torshavn.

– Många av de yngre spelarna har ju spelat en hel del på konstgräs. Men en del spelare har ju varit ute i Europa länge och inte spelat på konstgräs.

Janne Andersson stänger inte dörren för att konstgräsvanan kan vara en aspekt i laguttagningen. Det är inte heller omöjligt att spelare sparas till den på pappret tuffare matchen mot Norge.

– Just bytena mellan underlag innebär slitage. Vi får se vilka som spelar och hur hårt det tar. Men underlagsbyte sliter, det är klart.

Nannskog: ”Det är en helt annan grej”

SVT Sports expert Daniel Nannskog gjorde under sin karriär som aktiv bytet från naturgräs till konstgräs.

– Det finns spelare som passar för det och spelare som kanske inte passar för det. Det kan vara så att man kanske inte anväder de spelarna som inte har de största fördelarna på konstgräs.

Han menar att det finns spelartyper som passar bättre på konstgräs än andra.

– Är man lite tyngre så har man problem i vändningarna. Vi har sett det i allsvenskan när spelare kommer hem till Sverige och jag har själv gjort det i Norge. Det var en helt annan grej, man får göra mål på helt andra sätt och fick lite ont i benen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet