Foto: Bildbyrån

Madelen Janogy tar paus från fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsspelaren Madelen Janogy tar paus från fotbollen på grund av psykisk ohälsa och sömnproblem.

– Jag har en väldigt, väldigt, tuff bakgrund som skiljer sig från många andras, säger hon till Expressen.

Då den tyska ligan idag återupptogs och Madelen Janogys Wolfsburg spelade var hon inte med. Hon är hemma i Sverige och har kommit överens med klubben om att vara så i minst sex veckor.

Orsaken till det är framför allt sömnproblem, men hon vill inte gå in på vad de beror på.

Damlandslaget i fotboll

– Jag har en väldigt, väldigt, tuff bakgrund som skiljer sig från många andras. Men jag har alltid kört på, det har jag gjort sedan jag var liten. Samtidigt som jag inte har berättat för någon. Fotbollen har varit min tillflyktsort, säger hon till Expressen.

”Mådde inte dåligt på träningarna”

Sömnproblemen började ungefär när hon kom med i A-landslaget första gången, men det har blivit värre sedan dess och flytten till Wolfsburg har också påverkat negativt.

– Jag mådde inte dåligt på själva träningarna, eller när vi var ute och fikade eller hittade på något med lagkamraterna. Men kvällarna, det var en mardröm. Jag sov dåligt redan när jag kom till Wolfsburg men sedan blev det bara sämre och sämre. Men jag sa det inte till någon, säger hon.

Råd och stöd kring psykisk ohälsa hittar du här.

ARKIV: Janogy om händelserik året: ”Njutit väldigt mycket” (6 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet