Jens Gustafsson. Foto: Bildbyrån

Norrköpingstränaren vill ha fem byten permanent: ”Bra för svensk fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har skapat ett tajtare spelschema i allsvenskan och därför tillåts lagen göra fem byten per match den här säsongen. Den förändringen vill IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson ska bli permanent.
– Jag hoppas att man fortsätter med detta, säger han till SVT Sport.

I och med att coronapandemin ställde till det för de flesta fotbollsligors spelschema gav Ifab, som ansvarar för regelverket inom fotbollen, möjligheten till de olika ligorna att tillfälligt införa fem byten per match istället för det vanliga antalet tre.

I torsdags kom beskedet att det implementeras i svensk elitfotboll den här säsongen, men om IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson får bestämma blir det något som består.

– Vi i IFK Norrköping har förespråkat detta. Det hade gett möjlighet att fortsätta ge matchminuter till spelare som är på väg fram i sin karriär. Jag hoppas att det kommer att visa sig att vi har rätt i detta och att man fortsätter med detta, säger han.

”Kan förändra matchbilden tidigare”

En anledning till att han vill se förändringen permanent är att man som tränare kan förändra matchbilden mer, men den största anledningen är att fler spelare får speltid.

– Du kan förändra matchbilden tidigare än då man har tre byten. För fotbollens del tror jag att det kommer att generera att fler unga spelare får möjlighet att komma in och spela tävlingsmatcher i ett tidigare skede än vad som är möjligt med tre byten. Det gör att jag tror att det är väldigt bra för svensk fotboll, säger Gustafsson.

”Ser inget negativt alls”

Även den tidigare Fifa-domaren Jonas Eriksson hoppas att man håller fast vid den nu tillfälliga regeländringen.

– Jag ser inget negativt alls med att man, även permanent framöver, skulle tillåta fem byten vid tre separata tillfällen. Det gagnar spelet på ett positivt sätt, tränarna får fler redskap att använda och dessutom kommer det inte att förstöra rytmen i spelet mer än det gör idag, säger han till SVT Sport.

Det är Ifab och Fifa (internationella fotbollsförbundet) som bestämmer om man ska ändra från tre till fem byten. År 1995 gick man upp från två till tre.

– Jag vet inte hur Ifab diskuterar och svensk fotboll rättar sig efter de bestämmelser som Ifab lägger fram. Det finns inga pågående diskussioner om att ha fem ersättare 2021, säger Peter Ekström, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté.

Nannskog: Så blir allsvenskan utan publik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nannskog: Så blir allsvenskan utan publik Foto: Bildbyrån

• Varje lag ges möjlighet att byta in max fem ersättare per match.

• Under pågående spel (halvtidsvilan således undantagen) får laget vid högst tre tillfällen genomföra spelarbyten.

• Om båda lagen genomför spelarbyten vid samma tillfälle anses de ha förbrukat ett bytestillfälle vardera.

• Icke-utnyttjade bytestillfällen tas med till en eventuell förlängning.

• I händelse av att match går till förlängning tillåts respektive lag utnyttja ett fjärde bytestillfälle (oavsett hur många bytestillfällen som utnyttjats under ordinarie speltid), dock med en bibehållen begränsning om max fem ersättare. Byten som sker i pausen inför förlängningen eller i förlängningspausen påverkar inte det antal bytestillfällen lagen anses ha utnyttjat.

Källa: Elitfotboll Dam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer