Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Jobbade på tvätteri – nu spelar hon EM

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid jobbade Silvia Rebelo åtta timmar om dagen i ett tvätteri – samtidigt som hon kämpade för drömmen om att spela fotboll om kvällarna.

Nu är hon professionell fotbollsspelare, till vardags i Benfica, och möter Sverige i ett EM.

– Med hårt jobb och målmedvetenhet fick jag saker att förändras, säger Silvia Rebelo till SVT Sport.

Heltidsjobbet i kombination med spel i den semi-professionella portugisiska damligan – och i landslaget – är nära i minnet.

Speciellt när Portugal börjar synas mer och mer på den internationella scenen.

– Alla pojkar och flickor från Portugal ifrån drömmer om att nå den här nivån, att få vara verksam på den här plattformen, säger Rebelo till SVT Sport.

”Hårt jobb”

2018 anslöt hon till Benfica, där hon spelar till vardags. A-landslagsdebuten kom redan 2009, långt innan hon kunde försörja sig på fotbollen. Idag har 33-åringen gjort över 100 landskamper för Portugal och står nu, efter att ha fått Rysslands plats i mästerskapet, inför ett eventuellt avancemang från gruppen i EM på söndagen.

– Med hårt jobb och målmedvetenhet fick jag saker att förändras. Nu är jag har och ska möta Sverige i ett EM, säger spelaren.

”Måste vara i bästa form”

Hon ser att nationens damfotboll tagit stort steg framåt.

– Idag finns det fler damlag i Portugal, och andra nationer har börjat få respekt för vårt landslag.

Försvararen har stor respekt för Sverige som motstånd.

– Sverige är favoriter, till och med till att vinna EM. De är väldigt svåra att möta och rankade högst i det här mästerskapet.

– Portugal och alla andra lag som möter Sverige måste vara i bästa möjliga form för att vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.