Markus Johannesson är förvånad över dagens besked om att Joshua Wicks testats positivt för dopning. Foto: SVT/Bildbyrån

Johannesson: ”Kan inte minnas senast det hände”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Markus Johannesson är förvånad efter beskedet om att Sirius målvakt Joshua Wicks ska ha testats positivt för dopning.

– Vi är väldigt förskonade och har väldigt lite dopning i svensk elitfotboll. I alla fall som vi vet om, säger Johannesson.

Klubben meddelade att Wicks prov gett utslag för kokain.

–Jag tycker att det var rätt sätt att hantera det. Man valde att vara väldigt tydliga och öppna och det minskar spekulationerna och minskar risken för resten av truppen att hamna i en massa frågor. Jag tycker att det är ett klokt och bra beslut att gå ut med namnet på det sättet.

Enligt Johannesson är det ovanligt med dopning inom fotbollen och han själv har aldrig stött på det under sin egen karriär.

– Jag kan inte minnas senast det hände.

”Behöver ta hand om människan”

Sirius har en förlust, ett kryss och en vinst med sig så här långt denna säsong. Johannesson tror att det här kan få stor betydelse för klubben.

– Det är flera aspekter på det här. Det är dels en människa som de behöver ta hand, det mediala som klubb och sen är det också de sportsliga bitarna.

– Man tappar sin målvakt som har stått som ordinarie där under en ganska lång period så det är klart att det sportsligt påverkar rätt mycket. De måste titta på hur de kan få in en målvakt till så det är en utmaning för dem.

”Hoppas han har ett bra skyddsnät”

Wicks är tillsvidare avstängd från klubbens gemensamma anläggningar, träningslokaler och arenan. Klubben meddelade att Wicks i förlängningen inte kommer att få stanna kvar i klubben.

– Han har ett avtal under en period och har räknat med lön och så kastas han ut. Det är klart att även ryktet får en smäll naturligtvis och det kommer inte bli helt enkelt att hitta en ny klubb. Förhoppningsvis har han ett bra skyddsnät runt sig så att han kan hantera det för det är klart att det är en riktigt smäll.

– Men det är alltid så att det finns en människa där. Sirius var också tydliga på den punkten, att de ser människan och att det ligger i deras värdegrund att försöka ta hand om människan och det tycker jag var bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.