Jonas Eriksson tycker att det var ett stort domarmisstag. Foto: Bildbyrån

Jonas Eriksson: ”Det här får man inte missa, en solklar offside”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Maars Johnsen gav Norge ledningen strax före pausvilan.

Men målet skulle aldrig godkänts. Norrmannen var solklart offside.

– Det här är inget svårt beslut att ta. Jag är förvånad, på den här nivån ska det inte ske, säger den tidigare Fifa-domaren Jonas Eriksson till SVT Sport.

Björn Maars Johnsen satte ledningsmålet strax före pausvilan efter att ha snappat upp ett misslyckat skottförsök av Joshua King.

Problemet?

Herrlandslaget i fotboll

”Ingen svår situation”

Norrmannen stod i solklar offsideposition och därmed skulle målet dömts bort. Men det italienska domarteamet med Gianluca Rocchi som huvuddomare, missade detta. Mellan Johnsen och målet stod bara Filip Helander, eftersom Olsen hade rusat ut.

– Det här får man inte missa. Det är den näst sista försvarsspelaren – i det flesta fall en utespelare – man räknar på. I det här fallet är Robin Olsen långt ute som den näst sista spelaren och därför är det han man räknar på. Som assisterande domare ska det ringa en varningsklocka där när målvakten lämnar linjen och är långt ute, säger den tidigare Fifa-domaren Jonas Eriksson till SVT Sport och fortsätter.

– Det är en solklar offside. Det är ingen tvekan. Det är så pass mycket luft mellan Olsen och norrmannen, så det här är inget svårt beslut att ta.

Hur förvånad är du att det händer på den här nivån?

– Jag är förvånad. Det är ingen svår situation. Det här ska man klara.

Matchen slutade 3-3 efter en svensk vändning och sedan en norsk kvittering i slutminuterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet