Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Eriksson kallar Fifas hot om gult kort för ”skitsnack”. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Jonas Eriksson: ”Det är rent skitsnack från Fifas sida”

Uppdaterad
Publicerad

Sju europeiska länder backade från att ha en lagkaptensbindel med buskapet ”One Love” i sina VM-matcher efter att Fifa hotat med att lagkaptenen får gult kort om han bär den. SVT Sports expert och tidigare Fifa-domaren Jonas Eriksson ger inte mycket för hoten.

– Det är rent skitsnack från Fifas sida, säger han.

Det var Nederländerna, England, Wales, Belgien, Schweiz, Tyskland och Danmark som hade planerat att spela med en ”One Love”-bindel, men som nu alltså inte gör det.

Anledningen var att de inte vill sätta sina lagkaptener i en situation där de riskerar bli varnade på grund av det. Men Jonas Eriksson, tidigare VM-domare, menar att domarna inte kan ge gult kort av den anledningen.

– Det är rent skitsnack från Fifas sida. Domarna har inget att göra med politiska budskap. Det är en tävlingsfråga och det var lösa hot. Men lagen vek sig, säger han och förklarar varför:

– I tävlingsfrågor kan man bara riskera ekonomiska sanktioner och liknande. Det sker av Fifa i efterhand och har inget med domaren att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.