Jönsson om VM-silvret 2003: ”Påverkat damfotbollen globalt”

Uppdaterad
Publicerad

När de svenska hjältarna från VM 2003 landade på Arlanda hade de ingen aning om att medaljen runt halsen skulle komma att betyda så mycket mer än bara ett silver. 17 år senare reflekterar Frida Östberg, Victoria Sandell och Caroline Jönsson om den där andraplatsen i Los Angeles som efter hyllningarna kom att känns som ett symboliskt guld.

– Det har påverkat damfotbollen globalt, och där låg vi i framkant 2003 i Sverige, säger Caroline Jönsson.

I SVT:s ”Sommaröppet – Sportklassiker” medverkar tre landslagsspelare som var med och hämtade hem VM-silvret från USA 2003.

En av dem är Frida Östberg, som känner att mästerskapet och de efterföljande hyllningarna betytt oerhört mycket för damfotbollen.

Damlandslaget i fotboll

– Vi åkte dit med känslan av om det ska bli något av svensk damfotboll så måste vi lyckas i det här mästerskapet, säger Frida Östberg.

Sveriges målvakt i turneringen Caroline Jönsson jobbar idag med den internationella organisationen Fifpro. Hon säger att hyllningarna av VM-silvret till och med påverkat damfotbollen globalt.

– Man blev hela tiden tillsagd att folk inte är så intresserade av damfotboll. På något sätt föll det från mina axlar efter det här. Det har jag tagit med globalt i mitt senare arbete, att kunna beskriva detta för unga tjejer världen över, säger Caroline Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet