Mjällbys spelare jublar efter avancemanget till allsvenskan 2020. Foto: Bildbyrån

Mjällby klart för allsvenskan efter drömminuter

Uppdaterad
Publicerad

Två mål.

På mindre än två minuter.

Det tog Mjällby tillbaka till allsvenskan.

– Overkligt, säger Jesper Löfgren till SVT.

Efter att Brage i går förlorade och Varberg kryssade så står dörren till allsvenskan vidöppen för Mjällby.

Det ”enda” som behövs är en seger mot jumbon Syrianska, hemma på Strandvallen.

Två snabba mål

Men trots nervositioten så gick det bra. Två mål på 99 sekunder i den första halvleken räckte för att nykomlingen skulle återta sin allsvenska plats efter fem år.

Men de levde farligt ett tag. För efter en kvart fick nämligen den tidigare Djurgården-spelaren Sebastian Rajalkso ett jätteläge sisådär sex meter från mål , men han sköt utanför.

Georges slog frispark

Och fem minuter senare kom alltså minuterna som kan ha avgjort matchen. Först sköt Charbel Georges en frispark från strax utanför straffområdet, till vänster. Han slog in bollen i straffområdet, där det blev rörigt efter att Syrianskas målvakt gjort en miss. På returen kom till sist Jesper Löfgren och satte 1–0.

Bara 99 sekunder senare kom även 2–0. Joel Nilsson dribblade sig förbi flera Syrianska-spelare innan han petade fram bollen till Michael Omoh som iskallt satte 2–0, en ställning som stod sig matchen ut. Syrianska hade dock några heta chanser i den andra halvleken, bland annat ett ribbskott av Sebastian Rajalkso.

Upp från ettan

Senast Mjällby spelade i allsvenskan var 2014. 2015 blev det en ny degradering, ner till division 1. Där blev de kvar i tre år. I fjol vann de division 1 och gick upp till superettan, en serie som de alltså bara behövde spela i ett år. När slutsignalen gick sprang många åskådare in på planen med gula bengaler och gulsvarta flaggor och firade tillsammans med spelarna.

– Det känns fantastiskt! Det är overkligt, men vi har klarat av det, säger Jesper Löfgren.

– Helt underbart! Vi har krigat hela säsongen och legat i toppen. Ingen har trott på oss, men vi gör det omöjliga, säger David Löfqvist.

”Måste få in några”

Men för att de ska få fira nästa år krävs det en del nyförvärv, anser SVT Sports expert Daniel Nannskog.

– De måste få in några spelare som har allsvensk rutin, även om man har spelare som Michael Omoh och David Löfquist som har rutin från allsvenskan så behöver man fler. Man har ett hårt jobb att göra för att få ihop en slagkraftig trupp. Men ett stort grattis till Mjällby, säger han.

Varberg tvåa

Vilket lag som följer Mjällby upp till allsvenskan återstår att se. Varberg ligger just nu tvåa, tre poäng före Jönköpings Södra. Därmed behöver de bara en poäng i avslutningen (mot just Mjällby) för att säkra avancemanget.

För Syrianska ser det tungt ut. De ligger sist i serien, med två poäng upp till Brommapojkarna. De möter Jönköpings Södra i den sista omgången.

Från i går: Varberg missade att säkra allsvenska kontraktet.

Superettan

Mjällby AIF logo

Mjällby AIF

2 - 0

Syrianska FC logo

Syrianska FC

Strandvallen, Hällevik
Publik: 4145
Domare: Robert Daradic

Första halvlek

  • 1 - 0MålLöfgren
    20'
  • 2 - 0MålOmoh
    22'

Fakta: Mjällby AIF

Klubben grundad: 1939.

Arena: Strandvallen, Hällevik.

Publikrekord: 8 438 mot Kalmar FF 1980.

Tränare: Milos Milojevic.

Allsvenska säsonger: 8.

Första allsvenska säsongen: 1980.

Senast i allsvenskan: 2014.

Profiler som spelat för klubben: Frank Worthington, Anders Linderoth, Sven-Bertil Andersson, Mattias Asper, Tobias Grahn, Moestafa El Kabir, Erton Fejzullahu, Christian Wilhelmsson, Marcus Ekenberg.

Aktuell: Säkrade allsvenskt spel nästa år efter 2–0 mot Syrianska i superettans nästa sista omgång.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.