Pontus Kåmark minns tillbaka på matchen mot Brasilien i VM 1994. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Kåmark: ”Tommy hade tutat i oss att vi var bättre än vi var”

Uppdaterad
Publicerad

SVT sänder just nu alla Sveriges matcher från den legendariska VM-sommaren 1994 och idag är det den sista gruppspelsmatchen mot Brasilien. Där fick mittbacken Pontus Kåmark tampas med världsstjärnan Romario.

– Det var jäkligt inspirerande, säger han i SVT Sports sändning.

Sverige mötte Brasilien efter ett kryss mot Kamerun och en seger mot Ryssland.

– Det är klart att jag kommer ihåg det, samtidigt som man var i sin egen bubbla. Det var en viss nervositet, men samtidigt hade vi spelat ihop länge så det var en trygghet i gruppen. Det var jäkligt inspirerande att få gå ut, en fantastisk känsla, säger Kåmark.

Kåmark, som då spelade i IFK Göteborg, minns att han var imponerad av brasilianarnas presspel.

– Det går inte att slappna av en sekund. Det man glömmer med Brasilien är att det inte bara är deras offensiv, utan också deras defensiv. Man har ingen tid med bollen som mittback eller ytterback heller. Det är jobbigt där ute faktiskt.

Han vittnar också om en stor tro på att man kunde nå framgång.

– Det var på den tiden som både IFK Göteborg och Malmö hade mätt sig ute i Europa. Det fanns en respekt för motståndarna, men ingen överdriven. Vi hade en tro på oss själva och vi visste att vi var bra. Tommy hade tutat i oss att vi var bättre än vi var, så vi hade ett gott självförtroende. 

Efter krysset mot Brasilien väntade en åttondelsfinal mot Saudiarabien.

Här är alla kommande sändningar

Söndag 26 april: Sverige-Saudiarabien (åttondelsfinal) 15.45-17.55

Lördag 2 maj: Sverige-Rumänien (kvartsfinal) 14.45-17.50 SVT1

Söndag 3 maj: Sverige-Brasilien (semifinal) 13.35-15.45 SVT1

Söndag 3 maj: Sverige-Bulgarien (bronsmatch) 15.45-17.55 SVT1

Fotnot: På grund av rättighetsskäl kommer matcherna att finnas i SVT Play från kl 02.00 samma morgon som de sänds i SVT1 och 48 timmar framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.