Känslosam Janne Andersson efter VM-missen: ”Enormt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Janne Andersson och Sverige får inte uppleva VM i Qatar.

Efteråt var förbundskaptenen allt annat än glad.

– Jag är enormt besviken, säger han.

Janne Andersson klarade inte av att leda Sverige till ett andra raka VM. Drömmen tog slut efter 90 minuter i polska Chorzow efter att Polen vann med 2-0.

– Jag är enormt besviken på resultatet och att det inte blir något VM, men jag kan inte klandra spelarna, säger förbundskaptenen.

Herrlandslaget i fotboll

Andersson menar att Sverige gör en spelmässigt och taktisk bra match. Men det saknas mål, något Sverige inte har gjort under ordinarie tid på de fyra senaste matcherna.

– Jag säger att vi gör en bra match där vi har bra koll på deras anfallspel och vi skapar tillräckligt med målchanser för att ta ledningen men gör det inte. Jag har inte sett det, men det känns som en billig straff i en halvdum situation att åka på en straff, och sen så tappar vi på ett individuellt misstag till tvåan, säger han. 

Han menar att Sverige hade total kontroll på matchen fram till målet.

– Vi skapar tillräckligt med chanser för att ta ledningen. Det är ju en vital del i fotboll, att göra mål. Taktiskt genomför spelarna det bra men i dag gör vi inte mål och det kostar oss.

Är du rätt man att utveckla det här laget och leda dem till nästa mästerskap?

– Jag har inte en enda tanke på något annat än att vara förbundskapten och ta mig an nästa uppgift. Nu ska jag deppa lite, vilket man ska efter en sådan här match. Hade vi vunnit hade det varit dundersuccé och alla hade jublat. Nu är det en match där vi inte gör mål på våra chanser. Jag har inget annat förhållningssätt.

Första mästerskapsmissen

Det här är första gången som Janne Andersson missar ett mästerskap som förbundskapten.

– Det är tungt eftersom vi gick till VM och EM, nu missar vi det. När vi gick till VM 2018 hade Sverige inte varit där på tolv år, det är inte per automatik att man ska dit. Men visst är det tungt. Jag är enormt besviken att vi inte vann och lyckades sätta våra chanser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet