Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson: ”En fantastisk ambassadör för svensk fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson minns Agne Simonsson som en av de största spelarna inom svensk fotboll.

– Han var en riktig hedersman och en fantastisk ambassadör för svensk fotboll, säger Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Karl-Erik Nilsson föddes samma år som Agne Simonsson gjorde landslagsdebut och följde honom som barn.

– Agne var en av de stora hjältarna och en av de stora spelarna inom svensk fotboll. Han var också en av min barndoms idoler och en spelare som jag som lite grabb följde, säger Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Simonsson var med i det svenska laget som tog VM-silver på hemmaplan 1958 och blev dessutom målskytt i finalen. Han är dessutom den hittills enda svensken som spelat för spanska storklubben Real Madrid.

– Han var tidigt på den internationella banan när fotbollen började växa. Och som stor profil i laget som var med och arrangerade hemma-VM 58 och under tioårsperioden i landslaget är det klart att han satte sin prägel på den tidens svenska fotboll.

Nilsson menar att Simonsson betytt mycket för svensk fotboll.

– Han var en riktig hedersman och en fantastisk ambassadör för svensk fotboll. Framgångsrik både som spelare och tränare. Det är en riktig sorgens dag och tankarna går naturligtvis till hans nära och kära, familj och vänner.

Agne Simonsson blev 84 år.

KLIPP: Tre legendariska mål av Agne Simonsson:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.