Karl-Erik Nilsson samlad inför UEFA-beslutet som väntar i dag. Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson om arrangörschanserna: ”Svåra konkurrenter”

Uppdaterad
Publicerad

Belgien var en av de 13 värdnationerna att arrangera fotbolls-EM 2020.

Men efter att de fått problem med bygget av sin nya nationalarena i Bryssel, kan Stockholm komma att få ta över som värdstad. Ett beslut som kommer under torsdagen.

– Vi skulle få chansen att ge våra fotbollsfans möjligheten att se den yttersta kvalitén av fotboll på hemmaplan, säger Svenska fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, till SVT.

De 13 värdnationerna för fotbolls-EM 2020 är redan utsedda (se faktaruta nedan). Sverige ansökte om att få vara med och arrangera mästerskapet, men fick då nobben.

Men tidigare i september fick vi veta att det finns en ny möjlighet för Sverige. Detta då Belgien har problem med bygget av sin nya nationalarena i Bryssel.

Herrlandslaget i fotboll

”Vi har grönt ljus”

I dag har UEFA ett möte där de ska ta beslut i frågan. De andra nationerna, utöver Sverige, som gör upp om att få ta över Belgiens matcher, är Wales och England.

– Jag är tämligen samlad. Jag vet att vi har otroligt svåra konkurrenter, säger Karl-Erik Nilsson till SVT:s ”Morgonstudion”.

Vad blir avgörandet i UEFA:s beslut tror du?

– Det finns ett antal baskriterier. Minimum är att man har 50.000 åskådare och sedan finns det en mängd andra parametrar, allt från träningsanläggningar till att det finns infrastruktur som fungerar. Men vi har grönt ljus och det har övriga konkurrenter också.

Vad skulle det betyda för Sverige att få vara med och arrangera mästerskapet?

– Det är ett fantastiskt skyltfönster och kvalar vi dessutom sportsligt in till EM betyder det att vi får spela två matcher på hemmaplan under mästerskapet och det är naturligtvis jätteroligt. Dessutom skulle vi då ha chansen att ge våra fotbollsfans möjligheten att se den yttersta kvalitén av fotboll på hemmaplan.

Utsedda EM-städer 2020

Köpenhamn, Danmark, Parken (kapacitet för 38 190 åskådare)

Bilbao, Spanien, San Mamés (53 289)

Budapest, Ungern, Ferenc Puskas-stadion (68 156)

Glasgow, Skottland, Hampden Park (51 472)

Bryssel, Belgien, ny nationalarena (62 613)

Bukarest, Rumänien, Nationalarenan (54 851)

Dublin, Irland, Aviva-stadion (51 711)

Amsterdam, Nederländerna, Amsterdam Arena (53 052)

Rom, Italien, Olympiastadion (68 993)

München, Tyskland, Allianz Arena (70 067)

Baku, Azerbajdzjan, Olympiastadion (69 870)

St. Petersburg, Ryssland, Zenit Arena (61 251)

London, England, Wembley, (90 652)

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet