Källström och Ibrahimovic efter matchen mot Irland. Foto: Bildbyrån

Källströms kritik efter EM: ”Blev butter stämning”

Publicerad

”Där var vi som grupp lite väl negativa både inåt och utåt. Det satte tonen, det blev lite butter stämning.” Orden är Kim Källströms och är självkritik mot landslagets oförmåga att skaka av sig den svaga första halvleken mot Irland.

Sveriges första halvlek i EM i Frankrike var en besvikelse. Irland dominerade stort spelmässigt och hade flera chanser att ta ledningen. Domen från svenska folket var svidande.

– Vi lyckas inte komma upp i den nivån vi önskar första halvlek, vi blir lite passiva samtidigt som de är ett bra lag som sätter press på oss, säger Andreas Isaksson i en exklusiv intervju för SVT:s EM-krönika.

– En dålig halvlek det händer, det får man leva med. Samtidigt står det ju 0-0, det är inte så att vi ligger under med 3-0 och skall packa och åka hem, fyller Kim Källström på.

”Hela turneringen låser sig”

Det var trots allt oavgjort i paus och Sverige knep faktiskt sin enda poäng i mästerskapet mot Irland när matchen sen slutade 1-1. Men just den där spelmässigt svaga första halvleken fick väldigt stor påverkan på laget enligt Kim Källström.

– Generellt tycker jag vi kanske gör ett misstag att vi fokuserar så himla mycket på den där första halvleken. På något sätt låser sig hela turneringen liksom. Även om vi spelar bra nästa match så tänker man på att vi gjorde en dålig halvlek.

Andreas Isaksson är även inne på att laget påverkades av fans och media mer än vad de ville erkänna där och då.

”Klart att man blir påverkad”

– Alla blir påverkade givetvis, vi har en match som många förväntar sig att vi ska vinna men vi lyckas inte med det. Vi pratar med folk hemma och det är klart att man blir påverkad, säger Isaksson.

– Där var vi som grupp lite väl negativa både inåt och utåt. Det satte tonen sen när man går på hotellet, det blev lite butter stämning. Det gäller som spelare att lägga det åt sidan, det hade vi lite svårt för, säger Källström.

Både Källström och Isaksson avslutade sina långa och framgångsrika landslagskarriärer efter turneringen i Frankrike. I SVT:s EM-krönika berättar de om stoltheten att spela för sitt land, den unika vänskapen de två emellan och tomheten när allt var över.

Hela EM-krönikan sänds 27 december 20.00 i SVT2 och här på sajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer