Manchester City och Chelsea kommer att mötas på Dragao-stadion i Porto. Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart: Champions League-finalen flyttas till Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas Champions League-final mellan Manchester City och Chelsea flyttas från Istanbul. Ny spelort blir Porto då Portugal är ett av få länder dit britter kan resa utan restriktioner.

– Att beröva supportrarna på chansen att se matchen var inte ett alternativ, säger Uefa-ordförande Aleksander Ceferin.

Tanken var att Champions League-finalen skulle spelas på Ataturk-stadion i Istanbul den 29 maj, men då det är två engelska lag som möts och Turkiet är Storbritanniens ”röda lista” sett till coronarestriktioner så väljer man nu att flytta den.

Finalen flyttas till ett av få länder som Storbritannien inte har några reserestriktioner till, nämligen Portugal. Man ska nu spela på Portos hemmaarena, Dragao och dit kan alltså lagens lokala supportrar ta sig utan hinder.

Corona och idrott

Finallagen kommer att få ta in 6 000 supportrar vardera.

– Jag tror att alla kan enas i hoppet om att aldrig behöva vara med om ett år som det här. Supportrar har behövt lida i över tolv månader utan att kunna se sina lag, säger Ceferin till det europeiska fotbollsförbundet Uefas hemsida.

Att flytta finalen till just England har också varit på tapeten, men där nådde man ingen lösning och istället blir det CL-final i Portugal för andra året i rad. 2020 var planen också att spela i Istanbul, men även då ställde coronapandemin till det och man flyttade matchen till Estadio da Luz i Lissabon.

– Vi har än en gång vänt oss till våra vänner i Portugal som hjälper både Uefa och Champions League. Jag är, som alltid, tacksam gentemot FPF (portugisiska fotbollsförbundet) och den portugisiska regeringen som går med på att arrangera matchen med så här kort varsel, säger Ceferin.

KLIPP: Chelsea klart för final (5 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet