Helgens La Liga-omgång ställs in. Foto: Bildbyrån

Klart: Helgens La Liga-omgång ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget ligaspel för Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani med CD Tacón i helgen.

Spelarstrejken är numera ett faktum då ligan inte uppfyllt kraven från spelarfacket.

– Vi förväntar oss att alla matcher i högsta serien ställs in, säger José Luis Alonso, presstalesperson för spelarfacket AFE, till SVT Sport.

Det var i slutet på oktober som det spanska spelarfacket AFE meddelade att spelarna i La Liga skulle gå ut i strejk från och med 16 november.

Den största oenigheten gällde lönerna för spelare med deltidskontrakt. AFE begärde en minimilön på 12 000 euro för deltidskontrakt, men klubbarna, representerade av ACFF,  erbjöd 8 000 euro.

Strejken innefattar svenskorna Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson som spelar i CD Tacón.

– Som fotbollsspelare vill man alltid spela fotboll. Jag är inte superinsatt. Vi är nya i ligan och landet. Men vi står på spelarnas sida så klart och vi hoppas att det löser sig, sa Kosovare Asllani till SVT Sport den 6 november.

En lösning såg dock ut att vara i sikte under förra veckan.

”Spelarna har röstat”

Det spanska fotbollsförbundet RFEF meddelade då att de bidrar med 1,15 miljoner euro, drygt elva miljoner svenska kronor, till klubbarna för att hjälpa till att nå spelarnas lönekrav.

Men spelarna känner fortfarande att de inte fått de kollektivavtal de förtjänar, och under fredagen skickade spelarfacket ut ett pressmeddelande där de bekräftade att strejken blir ett faktum från och med imorgon – så länge inget oförutsägbart inträffar de närmsta timmarna.

Det innebär – till att börja med – att de åtta ligamatcherna som skulle spelas under lördag och söndag blir inställda. Asllani och Jakobssons CD Tacón skulle resa till bortamöte mot Athletic Club Bilbao under lördagen.

– Vi förväntar oss att alla matcher i högsta serien ställs in.  Precis som i vilken bransch som helst så kan vi inte veta med säkerhet att alla följer strejken. Men spelarna har röstat och meddelat att de kommer att strejka. Vi står bakom deras beslut, men vi kommer inte att tvinga någon till något.  Det kan vara press utifrån som vi inte kan påverka, säger José Luis Alonso, presstalesperson för spelarfacket AFE, till SVT Sport.

Tre klubbar står utanför klubbföreningen (Athletic Bilbao, Barcelona och CD Tacón), men deras spelare är involverade i strejken.  Ainhoa Tirapu, Athletic Bilbao, syns i en video där spelarna framför sina krav.

ARKIV: SVT var på plats för tidernas första El Clásico på damsidan (september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.