I dag blev det formellt klart att Linda Sembrant blev italiensk mästare med Juventus. Foto: TT

Klart: Sembrant mästare med Juventus: ”Fantastiskt roligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att Linda Sembrants Juventus förklarades som italienska mästare. Det beslutade det italienska fotbollsförbundet. Samtidigt öppnas proffsdörren för de italienska damerna.

– Det känns fantastiskt roligt även om vi så klart hade velat spela klart säsongen men vi är värdiga vinnare och förtjänar att få den här titeln, säger Sembrant till SVT Sport.

Det är den tredje titeln på lika många år för Juventus som vunnit varje år laget deltagit i ligaspelet.

Ligaspelet avbröts i samband med coronapandemin och den sista matchen för säsongen spelade Juventus damer redan den 22 februari då Verona besegrades med 4-0. Juventus ledde ligan med nio poäng och en match mer spelad än tvåan Fiorentina när ligaspelet avbröts.

Sista sex matcherna spelades inte klart

För drygt två veckor sedan meddelades det att säsongen var struken och att de sex sista matcherna inte skulle spelas, ett beslut som blev formellt i dag.

Under tiden fram till dagens beslut har viss träning ägt rum på Vinovo.

Samtidigt meddelar det italienska fotbollsförbundet att damerna ska ha möjlighet att bli proffs från 2022. Nu lyder damspelare under amatörregler och spelarna får tjäna max 330 000 kronor per år.

Sembrant: ”Det var på tiden”

– Det är verkligen på tiden, vi bedriver en väldigt professionell verksamhet så den delen behövde förändras, säger Sembrant.

Förbundsledningen håller med.

– Det här perspektivet kan inte vänta längre sett ur ett jämlikt och värdigt förhållningssätt, säger förbundsbasen Gabriel Gravina, enligt AP.

Sembrant åker tillbaka till Italien för försäsongsträning om två veckor och ligaspelet inleds i slutet av augusti.

ARKIV: SVT träffar Linda Sembrant i Italien (10 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer