Xavi lämnade Barcelona 2015 efter att ha vunnit trippeln. Foto: Bildbyrån

Klart: Xavi återvänder till Barcelona som huvudtränare

Uppdaterad
Publicerad

Klubblegenden Xavi Hernandez är klar som ny huvudtränare för FC Barcelona.

Det bekräftar den tidigare klubben Al-Sadd.

Efter att Ronald Koeman fått lämna posten som tränare tog Sergi Barjuan över som en interimlösning. Laget har haft en tuff säsongsinledning och ligger just nu på en nionde plats i ligaspelet, nu plockats alltså Xavi in som ny huvudtränare.

41-åringen lämnar därmed Al-Sadd i Qatar, en klubb som han både spelat i och tränat sedan 2019.

”Al-Sadd har kommit överens om Xavis flytt till Barcelona efter att klubben betalat utköpsklausulen. Xavi är en viktig del av Al-Sadds historia och vi önskar honom all lycka”, skriver klubben i ett uttalande på Twitter.

”Xavi informerade oss om hans vilja att lämna för Barcelona med tanke på situationen som hans moderklubb går igenom just nu. Vi förstår hans beslut och har valt att inte stå i vägen”, skriver Al-Sadd.

Spelarkarriären

Xavi spelade i Barcelonas A-lag under 17 säsonger. Han har representerat klubben 767 gånger, näst flest i Barcelonas historia. Under åren blev det 85 mål och 25 titlar för mittfältaren, som lämnade Barcelona 2015 efter att ha vunnit trippeln (Ligaguld, Cupguld och Champions League).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.