Knallskott, avbrott och kryss på Gamla Ullevi

Det small till på Gamla Ullevi efter 77 minuter. Någon hade kastat ett knallskott från läktaren.

Efter 16 minuters avbrott återupptogs spelet mellan IFK Göteborg och Varbergs Bois i en match där Blåvitt fick nöja sig med 1–1.

Från övre läktaren på ena kortsidan på Gamla Ullevi i Göteborg kastade en person in ett så kallat knallskott. Det landade och detonerade precis intill en funktionär som ramlade omkull i hörnet utanför gräsmattan.

Domaren Bojan Pandzic beslutade direkt att domarna och lagen skulle lämna gräsmattan i väntan på beslut. 77 minuter var spelade.

”En rejäl smäll”

Matchdelegaten Johan Gunnebo berättade i Discovery+:s sändning att gärningspersonen blivit omhändertagen av ordningsvakter, och sade också:

– Funktionären fick en rejäl smäll intill örat men mår förhållandevis bra och behöver inte sjukhusvård. Både domarna och lagen känner sig trygga och därför återupptas matchen.

Rent fotbollsmässigt var det ganska få anmärkningsvärda händelser på Gamla Ullevi. Men det fanns ett lysande undantag i första halvlek.

Elva sekunder, noga räknat. Så kort tid tog det från Blåvittmålvakten Warner Hahns utspark tills bollen låg i Varbergs målnät.

Däremellan hade en av matchens stora profiler varit hjärnan och den exakta utföraren. Marcus Berg tog tag i Oliver Stanisics hand i ett ögonblick. Den lilla oschystheten fick Varbergsmittbacken att missa tajmingen i nickduellen med Oscar Vilhelmsson. Bollen damp ner vid Berg, som tog ner mjukt och skickade vidare till en löpande Hosam Aiesh. Snabba fötter, en överstegsfint och ett lågt 1–0-skott från Aiesh.

Den uppvisningen i djupledsfotboll efter en halvtimme var ett av få anfall som ledde till avslut på mål i första halvlek.

Bollen flög ofta i luften. Det var många höjddueller, mycket kamp om andrabollar. Spelet såg ut som man kunde vänta sig i en match mellan de två lag som bara tagit varsin poäng på de fyra senaste omgångarna. Och som slagit minst antal passningar i årets allsvenska och dessutom haft högst felprocent i passningsspelet.

Berg missade jättechans

– Det är målen som räknas och inte hur många passningar man gör. Jag hoppas att vi kan göra mål för en gångs skull, sade Varbergs tränare Joakim Persson till Discovery+ före avspark.

Målet kom i den 70:e minuten. Varbergs konsekventa satsning på långa inkast gav till slut utdelning. Alexander Johansson lämnades obevakad vid bortre stolpen och skickade in 1–1.

Före kvitteringen hade tidigare Bois-spelaren Gustaf Norlin haft två riktigt bra lägen att punktera matchen.

Nu blev det i stället en blåvit jakt på ett segermål. Den pågick inte länge innan någon kastade det där knallskottet och matchen avbröts under 16 minuter.

Göteborg var det lag som försökte mest intensivt när spelet hade återupptagits. Marcus Berg hade en jättechans till ett segermål men sköt över.