Sam Kerr är en av de spelare som har uttalat sig på Twitter och uttryckt stöd för den nu sparkade förbundskaptenen Alen Stajcic. Foto: Bildbyrån

Konflikt inom australiska damfotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Fem månader innan VM i Frankrike väljer australiska fotbollsförbundet att sparka förbundskaptenen Alen Stajcic.

Nu protesterar några av spelarna mot beslutet på Twitter.

”Jag är chockad och upprörd” skriver Sam Kerr.

Alen Stajcic hade nio månader kvar på sitt kontrakt och räknade med att coacha sitt lag under sommarens VM i Frankrike.

Nu blir det inte så. Under en presskonferens på lördagen meddelade David Gallop, exekutiv chef på australiska fotbollsförbundet, att Stajcic med omedelbar verkan kommer lämna sin roll.

Enligt Gallop har fotbollsförbundet låtit genomföra två undersökningar som visar på brister i arbetsmiljön och ”spelarvälståndet” inom australiska damlandslaget.

Två hemlighetstämplade undersökningar

Den ena undersökningen är gjord av Australia's Professional Footballers Association, ett slags fackförbund för fotbollsspelare. Den andra undersökningen är gjord av Our Watch, en nationell organisation som arbetar för att stoppa våld mot kvinnor. Det har, enligt Gallop, också förts samtal med spelare och övrig personal.

Men mer exakt vad undersökningarna visar vill inte Gallop gå in på med hänvisning till sekretess.

– Det är svårt att gå in på detaljer på grund av att undersökningarna är hemligstämplade. Det yttersta ansvaret för att ändra kulturen ligger hos huvudcoachen, säger han på presskonferensen enligt AP.

– Vi känner oss inte längre säkra på att Alen är den rätta personen att leda laget och ledningen.

Spelare protesterar mot beslutet

Alen Stajcic har ännu inte uttalat sig offentligt. Men nu börjar röster strömma in som tar honom i försvar.

På Twitter har flera av Australiens mest profilerade damfotbollspelare visat sitt stöd för förbundskaptenen, som varit tränare för landslaget sedan 2014.

”Jag har inte blivit tystad av FFA (fotbollsförbundet). Jag har inte kommenterat eftersom jag inte var redo, jag är chockad och upprörd. Jag trodde Staj skulle leda oss till VM-finalen” skriver Samantha ”Sam” Kerr i ett inlägg.

Andra landslagsspelare som har uttryckt sin support för Stajcic på Twitter är Alanna Kennedy, Elise Kellond-Knight och Tameka Butt. Även USA:s före detta landslagstränare och nya förbundskaptenen för Nya Zeeland, Tom Sermanni, har sagt i en intervju att han inte förstår vad som hänt i Australien.

Exakt vad undersökningarna visar, eller vem som tar över Australien, är alltså just nu oklart. Vad som däremot står klart är att Australien, rankad sexa i världen, har mycket att reda ut innan VM om fem månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.