Stina Blackstenius med klubbens president Laurent Nicollin. Foto: SVT Sport

Kontraktet påskrivet – Stina Blackstenius på plats i Montpellier

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Stina Blackstenius skrivit på för Montpellier.

”Jag är glad att det är klart, och jag ser fram emot att köra igång med mitt nya lag”, säger hon till SVT Sport på plats i Frankrike. 

Som SVT Sport kunde berätta redan i förra veckan är det alltså Montpellier som är ny klubbadress för anfallsstjärnan Stina Blackstenius. Efter fyra säsonger hos regerande svenska mästarlaget Linköping tar hon steget vidare till den franska ligan. Det just påskrivna kontraktet sträcker sig över 2,5 år.

Anbud från flera storklubbar

Det har funnits många erbjudanden att ta ställning till. Åtta klubbar har visat konkret intresse. Däribland PSG, Bayern München och Chelsea. 

Vad avgjorde ditt val?

– Montpellier kändes som det rätta steget för min utveckling just nu. En klubb med stora visioner, och med en individuell utvecklingsplan för mig. Jag får bland annat jobba med en erfaren forwardstränare.

Den franska tabelltreans i detta nu tredje svenska spelare, medger att det ändå tog sin tid att komma fram till det här beslutet.

– Efter fyra fantastiska år i LFC, inte minst under Martin Sjögrens ledarskap, så var det heller inte helt lätt att lämna Linköping. Men nu, efter noggrant övervägande, så känns det spännande att börja nåt nytt. 

Vad betyder det att landslagskamraterna Linda Sembrant och Sofia Jakobsson redan finns här?

– Det betyder mycket! Jag är mån om att vara i en miljö där jag trivs, och det känns extra bra här när jag får sällskap av två så skickliga spelare och vänner från landslaget som Linda och Sofia.

Stina kommer att bidra med mycket till det här laget, och jag är förstås jätteglad att hon valt att spela med oss. Det är cupmatch i helgen och sen Paris nästa vecka, så hon kommer direkt in i hetluften, och jag tror att det kommer att passa henne perfekt, säger Sofia Jakobsson till SVT Sport.

Och lagkapten Linda Sembrant fortsätter:

– Ligan är otroligt annorlunda, det tyckte jag verkligen när jag kom hit i början också, En annan fotboll än vi har i Sverige. Jag tror att här kommer Stina få utveckla sin teknik, och jag tror hon kommer få ut mycket av sitt djupledsspel och kraftfullhet i det spelet.

Vill utveckla sin teknik 

Stina Blackstenius berättar för SVT Sport, på plats i Frankrike, att det ska bli spännande att se hur den franska ligan, som hon vet är en ojämn liga säger hon, kommer att passa hennes spelstil. Men framförallt är hon säker på att mötena med toppkonkurrenterna PSG och Lyon kommer att ge henne värdefull internationell erfarenhet. Och att hon här, med tiden, kommer att utvecklas individuellt.

– Tekniken tror och hoppas jag ska utvecklas. Att den här flytten på sikt ska ge det resultatet.

Vilken blir den största utmaningen?

– Avståndet till familj och vänner hemma. Och nytt språk. Och inte minst att spela och möta en annan typ av fotboll än i Sverige. Den individuella skickligheten sätts på nya prov här.

”Känns stort att få spela utomlands”

Multitalangen från Vadstena kunde lika gärna ha valt handbollen. Men det blev fotboll, för 20-åringen som redan har en meritlista som få. Skyttedrottningen när Sveriges F19 vann EM-guld ser fram emot EM i juli med Sundhages team. Efter sommarens OS-silver, och höstens SM-guld inleder hon 2017 som proffs i Frankrike.

Hon säger till SVT Sport att hon verkligen njuter av fotbollslivet, och att det känns stort att nu få spela utomlands. Kontraktsskrivningen är avklarad och träningen drar igång direkt, med dubbla pass, här i Montpellier i dag.  

Även förbundskapten Pia Sundhage är nöjd med Blackstenius val av klubb:

– Allsvenskan tappar en intressant spelare. Spännande utmaning för Stina med Frankrike och Montpelliers tekniska fotboll, säger hon. Kan miljön inspirera henne till att utveckla sin teknik? Det blir fler resor för mig till Montpellier. En stabil back och två snabba, hyperfarliga svenska forwards. Kan bli bra för landslaget, säger Sundhage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.