Caroline Jönsson menar att det skadar svensk fotboll Foto: Bildbyrån/imago sport

Caroline Jönssons kritik: ”Blir mindre attraktivt att komma hit”

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för elitspelare på damsidan står stilla. Det finns frustration och oro över hur situationen ser ut och kan påverka svensk fotboll.

– Damfotbollen i Sverige har ett bra anseende internationellt och att vi inte har allting på plats skadar oss mycket, säger Caroline Jönsson, vice ordförande i Spelarföreningen.

Samtliga elitspelare på damsidan står just nu utan kollektivavtal efter att förhandlingarna mellan Arbetsgivaralliansen, som förhandlar åt Elitfotboll Dam, och Spelarföreningen står stilla.

– Det blir problematiskt när en bransch inte är reglerad och kollektivavtalet reglerade flera förhållanden inom elitidrott. Just nu är spelarna inte skyddade på samma sätt som när vi hade kollektivavtal. Risken för arbetsskador är stor för en elitidrottare och utan avtal kan spelarna bli utan ersättning om de åker på en långtidsskada, säger Caroline Jönsson, vice ordförande i Spelarföreningen, till SVT Sport.

– Vår uppfattning är att majoriteten av klubbarna kommer att täcka det gamla avtalet men i nuläget är det upp till varje enskild klubb.

I november sade Elitfotboll Dam (EFD) upp det befintliga kollektivavtalet. De har lämnat över uppdraget att förhandla om ett nytt till Arbetsgivaralliansen som gett ett ultimatum: att Spelarföreningen drar sig ur förhandlingarna och låter Unionen ta över.

– Ett kollektivavtal styr så att det blir ordning och reda, både gällande rättigheter och skyldigheter. Damfotbollen i Sverige har ett bra anseende internationellt och att vi inte har allting på plats skadar oss mycket. Det blir mindre attraktivt att komma hit, säger Caroline Jönsson.

Inget nytt datum bestämt

I förra veckan ägde ett möte rum mellan Spelarföreningen, Unionen och Arbetsgivaralliansen som inte ledde någonvart. Inget nytt datum är ännu bestämt.

– Vi vill verkligen få ett kollektivavtal på plats, det har vi gemensamt. Jag kan bara hålla med om att vi vill få ett kollektivavtal på plats. Men vi kan bara sluta ett avtal med Unionen och så länge Spelarföreningen inte släpper förhandlingen så har vi den här låsningen, säger Maria Liljedahl, förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen.

SE MER: Stina Lennartsson om kollektivavtalet: ”Katastrof”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.