Foto: Bildbyrån

Fotbollförbundet sökte spelare med ”pojkutseende”

Uppdaterad
Publicerad

Spelare med ”pojkutseende och pojkkropp” eftersökes av Svenska fotbollförbundet. Mejl från riksinstruktören har väckt ramaskri bland ungdomsfotbollsledare i landet.

– Det här är ett språkbruk som inte hör hemma i det moderna samhället. Är det boskap man tittar på, säger en av ledarna till Dagens Nyheter.

Future Teams är ett pojklandslagsläger under Svenska fotbollförbundets regi som ska fungera som ett komplement till det ”vanliga” utvecklingslägret för unga fotbollstalanger. Syftet är att hitta spelare som är senare i sin fysiska utveckling sett till ålder. Sättet man från förbundet har försökt hitta spelare till det nya lägret väckte dock ilska.

”Tänker på Rasbiologiska institutet”

I det mejl som skickats ut från en riksinstruktör till de 24 fotbollsdistrikten i landet så söker man efter spelare som ska vara i ”pre-puberteten eller i puberteten”, och som ska ha ett ”pojkutseende och pojkkropp”.

– Jag läste den där texten och satt bara och gapade. Det är rena 30-talsbegreppen. Jag tänker på Rasbiologiska institutet och tycker det är för jävligt. Jag förstår inte vad man är ute efter. Är man bara aktuell om man är smal och lång, eller smal och kort? Svensk fotboll misslyckas ju fullständigt här. Utifrån både vetenskap och värdegrund, säger en fotbollsledare, som vill vara anonym, till DN.

”Det är jättekonkret”

Svenska fotbollförbundets riksintruktör Hans Wildow, tillförordnad förbundskapten för Future Teams och författare till mejlet, står fast vid sina formuleringar.

– Man har en senare fysisk utveckling. Det är jättekonkret. Framför allt har man en senare muskelutveckling, säger Wildow på DN:s fråga vad som kännetecknar just en ”pojkkropp”.

Förbundet bad om ursäkt

Senare beklagade sig Svenska fotbollförbundet över ordvalen i ett pressmeddelande.

”I ett internt brev från SvFF används ett par olyckliga formuleringar – ”pojkutseende” och ”pojkkropp” – för att beskriva denna process, vilket DN idag rapporterar om. Vi beklagar dessa ordval, och förstår att de har väckt reaktioner.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.