Kroatien vidare till kvartsfinal – efter straffdrama

Kroatien är vidare till kvartsfinal i fotbolls-VM. Det efter att ha vunnit med 2-1 mot Japan efter VM-turneringens första straffläggning.

Hjälte blev Kroatiens målvakt Dominik Livakovic som räddade tre av fyra straffar.

– Det var en tuff match för vi spelade mot ett lag som har bra disciplin och som är kompakt, säger Kroatiens Ante Budimir till SVT Sport.

Japan var det klart hetare laget i den första halvleken, och kom snabbt till lägen när de hade bollen på offensiv planhalva. Och strax innan halvtid fick laget utdelning när de på ett inlägg efter en hörnvariant fick bollen till Daizen Maeda som centralt i boxen kunde sätta 1-0.

– Kroatien har en riktigt svag första halvlek där de inte är med i matchen. Framförallt defensivt, säger SVT Sports expert Markus Johannesson efter första halvlek.

Efter vilan var det ett annat Kroatien som kom ut på planen. Kroatien började skapa flera lägen i matchen och fick redan i 56:e minuten utdelning när Dejan Lovren skickade iväg ett inlägg som Ivan Prisic nickade stenhårt vid högra stolpen.

Sista 20 minuterna av matchen blev ganska händelsefattig där känslan var att lagen inte vågade satsa tillräckligt offensivt för att avgöra, och matchen gick till förlängning.

En förlängning som blev mållös, och matchen behövde straffar för att avgöras. Väl där skulle Kroatien vara det effektivaste laget och vinna efter 3-1 i straffläggningen där Dominik Livakovic stod för tre räddningar på fyra straffar.

– Otrolig målvakt, och idag räddade han tre straffar. När din målvakt räddar straffarna kan du inte förlora i en straffläggning, säger Kroatiens Nikola Vlasic till SVT Sport.