Diljen Otlu om Zlatan Ibrahimovics debut i LA Galaxy. Foto: SVT/Bildbyrån

”Inget tvivel – han ska till VM om han vill”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovics debut beskrivs här i USA som ett av de mest ikoniska ögonblicken i MLS historia. Och aktualiserar samtidigt Sveriges känsligaste fråga. Ska Zlatan vara med i VM eller inte?

3–3-målet gav inte så lite vibbar till när han öppnade Friends Arena mot England för drygt fem år sedan.

Då var det första matchen på Friends Arena. Nu var det första MLS-derbyt i Los Angeles. Då var det brittiska kritiker som skulle tystas, nu var det åldersfascisterna som skulle få sitt. Då sökte alla närmaste blick att få bekräftelse på att de verkligen såg rätt – nu var det precis samma elektriska stämning.

”Det där är världsklass”

Ungefär samma sak berättade andra i laget att de upplevde det när jag frågade vad som for genom deras huvud.

– Oh my god, jag har fortfarande inte ord. Jag vet inte ens vad som hände, sade lagkamraten Sebastian Lletget.

– Jag vände mig mot mina coacher och sa ”det där är bara världsklass”. Det går inte att lära sig det där, fyllde tränaren Sigi Schmid i. 

När 36-åringen som uppgetts vara slut sedan gjorde 4–3 och lät det bli mer än en saga, så gjorde han precis allt det där som han blev värvad för. Zlatan Ibrahimovic har den här typen av matcher i sitt DNA som ingen annan.

När det kommer till att göra sagor verkliga kan varken Messi, Cristiano Ronaldo eller någon annan mäta sig. Där är Zlatan bäst i världen – uppenbarligen fortfarande.

”Zlatan-vågen pendlar aldrig”

Men det som kanske var MLS:s starkaste ögonblick någonsin väcker också Sveriges känsligaste fråga och här tycks polariseringen sedan länge vara fullständig. Zlatan-vågen pendlar aldrig. Den slår bara i med full kraft åt det ena eller andra hållet. Och alla tycks ha en stark åsikt.

Ge oss en folkomröstning på Zlatans vara eller icke vara i VM och vi hade fått högre deltagande än i höstens val. Frågan berör för att den ganska tidigt blir så mycket större än Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna.

Den inte bara snuddar på, utan svarar många gånger på ideal och värderingar. Hur viktig är individen? Hur mycket kan man gå sin egen väg i ett lag? Hur annorlunda får man vara? 

Jag hoppas det inte är för mycket begärt att få tycka två saker samtidigt. Det var direkt felaktigt och på felaktiga grunder Zlatan gav sig på Janne Andersson dagen innan debuten. Det borde för den delen inte vara något tvivel om att han ska med till VM om han vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.