Halmstad till allsvenskan – HIF åker ur

Helsingborg tog ledningen i den 83:e minuten – men åkte helt osannolikt ur under ordinarie tid. Marcus Mathisen gjorde sina två första mål på A-lagsnivå, vilket sköt Halmstad upp i allsvenskan. ”Jag gör aldrig mål, men valde rätt match att göra det i”, säger matchvinnaren efter 2–1, totalt 3–2 i dubbelmötet, till SVT Sport.

Eftersom den första matchen slutade 1–1 var Helsingborg vidare i kraft av bortamål när kvalreturen drog i gång. Ett 0–0-resultat hade tagit hemmalaget vidare och länge såg det ut att bli så.

Båda lagen skapade förvisso ett par hyfsade lägen men med mindre än tio minuter kvar var det fortfarande inga mål gjorda.

Då iscensatte Bradley Ralani och Jordan Larsson en sylvass kontring från halva plan som slutade med att Ralani passade Larsson till öppet mål. 1–0-målet kom i den 82:a minuten.

Mathisens första mål

Kort därpå gick Ralani från hjälte till något av en syndabock när han i utkanten av straffområdet fällde Andreas Bengtsson. Fram stegade Marcus Mathisen och gjorde sitt första mål på A-lagsnivå.

1–1 innebar förlängning, vilket allt pekade på när kvitteringen kom i den 87:e minuten. Men Mathisen var inte klar där. Kort därefter drog han till med ett distansskott som letade sig in bakom en dittills storspelande Matt Pyzdrowski i HIF-målet.

Målet, som kom i 90:e minuten, var en dödsstöt för hemmalaget  som behövde göra två mål för att rädda allsvenskt spel – en omöjlighet.

”En bragd att vända”

För Halmstad bröt det stora jublet ut.

– Det är lite utav en bragd. Att man vänder innan det blir förlängning är helt otroligt, vilket drama, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

– Halmstad var bra, mycket bättre än vad jag sett i superetten. Janne Jönsson (Halmstads tränare) har skruvat på rätt grejer.

Vad är det som avgör?

– Det var rädda spelare i HIF i slutet av matchen och Halmstadspelarna vågade, och gick för seger. De spelade helt utan press, och HIF med en oerhörd press.

Nannskog förvånad

Nannskog är överraskad av att Halmstad klarade att vinna.

– Jag är förvånad. På slutet av serien har Halmstad varit riktigt dåliga, medan HIF verkligen börjat se ut som ett lag i slutet av allsvenskan.

Borde Helsingborg klarat av det här?

– Inte med det man visat under säsongen. Det har varit väldigt mycket misstag och rädsla i spelet. De har underpresterat, som lag får man inte ihop det. Det är Henriks ansvar att få ihop det, och det är inte bra av Henke att han inte fått ihop det.

Larsson attackerades

Kort efter slutsignalen rann det över för huliganer som rusade in från HIF-läktaren och attackerade Jordan Larsson. Sociala medier kokar av reaktioner efter händelsen.

Så var matchen – minut för minut

Klart! Halmstad BK är allsvenskt 2017 – Henrik Larssons Helsingborg åker ur.

90) 1–2! Marcus Mathisen drar till från distans och avgör med all sannolikhet detta. Helsingborg behöver nu göra två mål.

87) 1–1! Marcus Mathisen kvitterar – och det ger förlängningsläge.

86) Straff! Ralani fäller HBK:s Andreas Bengtsson. En mycket onödig aktion i utkanten av straffområdet.

82) 1-0! Jordan Larsson ger Helsingborg ledningen efter fint samspel med Bradley Ralani. De båda spelarna väggade sig fria från halva planen och Larsson satte bollen i öppet mål.

60) Haksabanovic frispelar Fredrik Olsson med en yttersida av internationellt snitt. Pyzdrowski räddar matchens farligaste chans och ser mer och mer ut som en kvalhjälte.

59) Publiksiffran kablas ut. 11 704 åskådare ser kvalreturen på Olympia.

57) Jättetalangen Sead Haksabanovic drar till från distans. Skottet är extremt hårt, men rakt på Pyzdrowski som styr till hörna.

47) Anton Wede tar sig fram på vänsterkanten. Inspelet parallellt med mållinjen men Jordan Larsson hinner inte fram för att stöta in bollen i öppet mål. Väldigt nära.

45) Den första halvleken har varit jämn, trots ett visst chansövertag för HIF. Vid 0–0 är hemmalaget klart för allsvenskt spel 2017 i kraft av flera gjorda bortamål.

26) Jordan Larsson är nära att ge Helsingborg ledningen. HIF-anfallaren drar till från straffområdesgränsen – men bollen i ribban.

Helsingborg: Pyzdrowski – Landgren, Olsson, Helstrup Jensen, Eriksson – Ralani, Samuel, Mårtensson, Wede – Dahlberg, J Larsson.

Halmstad: Lukic – Westerberg, Berntsson, Mathisen, Bengtsson – Henningsson, Asaad, Pekalski, Haksabanovic – F Olsson, Ruud Tveter.