Visa alla (3)
Visa alla (3)

Då kan kvinnor döma herrallsvenskan – domarbasen reder ut

Publicerad

På söndagskvällen blev Bibiana Steinhaus historisk när hon som första kvinna dömde en herrmatch i tyska Bundesliga. Enligt svenska domarbasen får herrallsvenskan vänta ytterligare två till tre år innan en kvinna kliver in som huvuddomare.

I Bundesligas 54-åriga historia hade en kvinnlig huvuddomare aldrig dömt en herrmatch. Men Bibiana Steinhaus skrev in sig i fotbollshistorien på söndagskvällen när hon dömde Berlin – Bremen. Och det med bravur.

Men i herrallsvenskan dröjer det ännu minst tre år innan vi får se en huvuddomare. Det tror i alla fall domarbasen Bo Karlsson.

– Vi har någon tjej nu som är på väg uppåt i seriesystemet och som förhoppningsvis dömer division ett i höst. Så vad kan det ta, tre fyra år, kanske fem, säger han till SVT Sport.

Tess Olofsson under en fotbollsmatch i division 2 Norrland. Foto: BILDBYRÅN

Hård konkurrens

Anledningen till att det tar tid är att de konkurrerar med männen och måste bland annat klara samma fystest som dem. Dessutom är det en lång väg upp, menar Karlsson.

– Alla domare går ju igenom en serietabell precis som ett fotbollslag. Man börjar i lägre serier. Den vandringen är samma för alla domare, säger Karlsson och fortsätter:

– Många tjejer väljer att bara döma damfotboll för att vi har en så bra liga i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer