Ada Hegerbergs Lyon firade Champions League-vinsten i maj. Foto: BILDBYRÅN

Krönika: ”Kvinnornas revolution är här för att stanna”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När spelare kämpar för jämställdhet inom fotbollen får de ofta höra att: ”Skaffa publik så kommer pengarna”. Som om det aldrig är någon som brytt sig om kvinnor som spelar fotboll tidigare. Men vet ni, det stämmer faktiskt inte.

Therese Bosta

Reporter

För hundra år sedan fanns ett lag vid namn ”Dick Kerr Ladies” i Storbritannien, som drog in både publik och pengar. Som mest kom 53 000 åskådare och tittade och 14 000 uppges ha fått vänta snällt utanför. De fick helt enkelt inte plats. 

Jag och fotograf Daniel Zdolsek åkte till England för att försöka berätta historien om laget som gjorde succé och drog mer publik än herrarna, men som förbjöds av fotbollens mäktiga män. Och mer blir det i SVT.

Vi träffade också 14-åriga Darcie Barry i Wales som inte får spela fotboll i skolan eftersom det är ”a boys sport” – men som stod upp, trots sin ringa ålder, och berättade rakryggat att: ”Vet ni vad? Det skiter jag blanka fan i”. Och som ett brev på posten fick hon, just det, brev från självaste prins William.

Prinsen var imponerad av Darcies mod och hoppades att det skulle ske förändring i skolan. 

En häftig resa minst sagt. Och det händer mer grejer där ute.

Glastak krossas och publikrekord slås

I Argentina fick nyligen Macarena Sanchez rätt mot både sin klubb och förbundet efter en stämning och från och med nu kan kvinnor som spelar fotboll i det sydamerikanska landet för första gången i historien kalla sig professionella. Uppbackade av det internationella spelarfacket FIFPro.

Det rör på sig helt klart. Glastak krossas, publikrekord slås och storklubbarna i Europa startar damlag för pengarna som herrarna dragit in. Dessutom delades FIFA:s pris till världens bästa spelare ut för första gången till norska Ada Hegerberg i slutet på förra året. Och hallå! USA:s damlag stämde förbundet, Island och Norge har infört regler för lika ersättning till sina spelare.

I Sverige går det lite trögare. Där har vi halkat efter. Damernas avtal har sedan i februari förbättrats, men Svenska fotbollförbundet pratar fortfarande inte om kontrakten utåt och det finns spelare som hävdar att det syns även på planen – det är många länder som hunnit ikapp och förbi.

Den finländske journalisten Kaj Kunnas uttryckte det så här i en dokumentär av Discovery inför OS i Pyeongchang: ”Man satsar på pojkar för att de ska bli bra. På tjejer satsar man först när de ÄR bra.” Ingen har satt fingret på problemet på ett mer tydligt sätt tidigare.

Visst är det en lång väg kvar att vandra. Men kors i taket, jag tror det börjar likna något bannemej. Kvinnornas revolution är här för att stanna.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.