Jubel i Zenit efter den osannolika vändningen i Europa League. Foto: TT Nyhetsbyrån

Låg under med 4–0 – vände med åtta mål

Är detta årets galnaste vändning i fotbollsvärlden?

I Europa League-kvalmatchen mellan Zenit Sankt Petersburg och Dinamo Minsk låg Zenit under med 4–0 efter första matchen.

Men laget går ändå vidare till playoff efter att ha gjort åtta (!) mål i returmatchen.

I den tredje kvalomgången till Europa League-gruppspelet ställdes ryska Zenit mot vitryska Dinamo Minsk. En enkel match, verkade ryssarna ha tänkt, och ställde upp med en b-betonad startelva till den första matchen på bortaplan.

Det skulle visa sig bli en ordentlig missräkning. Dinamo Minsk vann med hela 4–0 i Vitryssland och såg ut att vara helt klara för nästa kvalomgång. Statistikföretaget Gracenote gav Zenit 0,5 procents chans att gå vidare.

Europa League

Läget såg ännu tuffare ut när de dessutom fick spela returmatchen inför tomma läktare efter en tidigare publikskandal där åskådare kastat in föremål mot RB Leipzig.

Fyra mål i förlängningen

Men Zenit skulle stå för en bedrift som nu får Barcelonas vändning mot PSG från 4–0 till 6–5 i Champions League att blekna. Laget gick till halvtidsvila med ynka 1–0, och inte ens när laget gjorde 2–0 i den 66:e minuten såg hoppet särskilt ljust ut – de fick nämligen ett rött kort bara minuter senare.

Men alla odds till trots lyckades de göra två mål till, och med 4–4 på resultattavlan gick matchen vidare till förlängning. Där skulle Zenit vända – igen.

Dinamo Minsk gjorde nämligen det första målet bara minuter in i förlängningen. Men via två straffar och två spelmål kunde hemmalaget få det sista ordet och vinna med sammanlagt 8–5.

– Det här är en hälsning till alla som sa att det här miraklet var omöjligt. Stort tack till alla som trodde på oss, vi visste att vi kunde klara det här, säger Zenit-anfallaren Artjom Dzjuba till ryska sportsajten Championat.

Zenit får nu möta norska Molde i playoff till gruppspel i Europa League.