Lagerbäck om lika löner: ”Solidaritet är ett bra ord”

Uppdaterad
Publicerad
Norges herrlandslag i fotboll har enats om att gå ner i lön för att kunna höja damernas till samma nivå. Ett beslut som välkomnas av Lars Lagerbäck, förbundskapten för norska herrlandslaget.
– Jag är definitivt positiv, säger han till NRK.

Tidigare har damerna fått hälften så mycket pengar att dela på, samtidigt som de haft bättre resultat. Från årsskiftet blir förutsättningarna desamma för herr- och damlaget.

– Jag tror ju att ett ord som ”solidaritet” är ett ganska bra ord. Sedan får man naturligtvis böja sig för verkligheten. Men jag är definitivt positiv till att man har så lika villkor som möjligt, säger Lagerbäck till norska tv-kanalen NRK.

På en fråga från SVT Sport säger Sveriges lagkapten Andreas Granqvist att liknande drag inte har diskuterats inom Sveriges herrlandslag. Den tidigare svenske förbundskaptenen Lagerbäck vill inte uttala sig om vad Svenska Fotbollförbundet borde göra i frågan, men kommer med ett litet tips till spelarna som ska förhandla.

– Det är väl som vilken fackförening som helst. Ser de att något händer i ett annat land borde de väl använda det som argument. Det tror jag är mycket mycket sannolikt, säger Lagerbäck.

LÄS MER: Norska herrlandslaget går ner i lön – allt för att stötta damerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer