Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Sagan slut – nu lämnar Lagerbäck Island

Uppdaterad
Publicerad

Sagan om Lars Lagerbäck och hans Island är färdigskriven. Den slutade med en kvartsfinal mot Frankrike. Nu tackar 67–åringen från Ovansjö för sig som isländsk förbundskapten.

Kvällens match blev alltså den sista för Lars Lagerbäck och hans Island som till slut föll med 2–5. Ett Island som mot alla förväntningar slog sig fram till kvartsfinal, men som inte kunde bemästra värdlandet Frankrike. Men att den omåttligt populäre och hyllade Lagerbäck, snart 68 år, nu slutar är ingen nyhet.

– Det har varit ett svårt beslut, sa han på en presskonferens i våras, men jag blir inte yngre och den stora anledningen är att jag vill tillbringa mer tid med familj och vänner.

Fotbolls-EM

Lämnar med flaggan i topp

Lagerbäck lämnar på toppen av sin karriär som isländsk förbundskapten. Han har fört det isländska landslaget längre än det någonsin varit tidigare och givit Island ett ansikte som fotbollsnation.

När EM-sagan är slut kan den summeras med en rad smått otroliga prestationer. Underdogen Island som inledde med att spela oavgjort mot Ungern och Portugal. Och Portugals Cristiano Ronaldo som inte tackade för matchen och som inte ville byta tröja, men som surt kommenterade det oväntade resultatet mot ö-nationen:

– De gjorde ett mål på två chanser. De bara försvarade och försvarade och försvarade. Det är därför det inte kommer att bli något större. Och när matchen var slut firade de som om de vunnit EM. Det var helt otroligt!

Nästa steg för Island blev att säkra avancemang till åttondelen genom att besegra ett chockat Österrike med 2–1 i den sista gruppspelsmatchen. Sen kom den så uppseendeväckande segern mot 2–1 England i åttondelsfinalen som fick en hel fotbollsvärld att häpna, och som blev Lagerbäcks sista triumf med Island.

Klättrat 100 placeringar på världsrankingen

Lars Lagerbäcks resa med Island började 2011 och sedan dess har fotbollen förändrats på ön. Laget har till exempel förbättrat sin världsrankning med hundra placeringar till 34:e plats.

Han började med siktet inställt på VM-kvalet 2014. Det gick inte hela vägen, men det gick åt rätt håll. Island slutade tvåa i sin grupp före Norge och Slovenien. Laget nådde avgörande playoff–spel men föll med 2–0 i returmötet med Kroatien och missade därmed världsmästerskapet i Brasilien. 

I förra årets kval till EM gick det bättre – Island lyckades historiskt ta sig hela vägen till sitt första slutspel någonsin. Laget besegrade samtliga kvalmotståndare: Nederländerna, Tjeckien, Lettland, Turkiet och Kazakstan. Ett hejdlöst firande bröt ut på ön. Och hyllningarna till Lars Lagerbäck efter bragden gick så långt att svensken från Ovansjö fick en egen öl uppkallad efter sig.

När tar hyllningarna slut?

Hur det blir med hyllningarna när hans fem år med det isländska landslaget ska sammanfattas återstår att se.

En sak är säker – Island kommer aldrig glömma Lars Lagerbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet