Landslagsläkaren Anders Valentin berättar i Gomorron Sverige om Zlatans korsbandsskada. Foto: Bildbyrån.

Läkaren: ”20 av 14 000 får Zlatans skada”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic opereras i dag för sin korsbandsskada i Pittsburgh. Det blir ingen enkel uppgift för Freddie Fu och hans amerikanska läkarteam. I Gomorron Sverige berättar landslagsläkaren Anders Valentin om Zlatans maximala otur.

– Det sker 14 000 korsbandsskador på tio år, men det är bara 20 som är något som det här kan vara på främre och bakre korsband eller bakre ledkapsel, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Det är ännu inte bekräftat vilken typ av korsbandsskada som Zlatan drabbades av. Valentin spekulerar i att det kan röra sig om att både främre och bakre korsbandet eller bakre ledkapseln är av.

– Jag känner inte till detaljerna, men det mesta går att operera. Zlatan råkade ut för en översträckning, där knäet vändes åt fel håll trots att bland annat korsbanden håller emot i knäet, förklarar läkaren.

”Blir inte lika bra som originalet”

Valentin menar att det amerikanska läkarteamet kan behöva ersätta Zlatans korsband med någon form av sena, vilket fungerar men inte är lika bra som originalet.

– Han hade otur. Det är inte så vanligt att man råkar ut för den typen, då man ofta får ett slag mot knäet eller kolliderar, säger han.

”Tar mellan sex till tolv månader”

Däremot har han goda chanser att komma tillbaka i god form.

– Ju mindre skador, desto snabbare går det. Det tar mellan sex till tolv månader att komma tillbaka. Han har jättebra möjligheter att få ett bra knä, men sedan är det svårt att säga hur länge det håller. Bästa exemplet är Janica Kostelic som slet sönder korsbandet och tog ett OS-guld efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.