Här kommer landslaget att bo. Foto: SVT

Landslagets drömboende under EM

Uppdaterad
Publicerad

Specialbeställda sängar, två pooler, hav, björkar i receptionen och barberar-hörna. Det finns allt på landslagets hotell och träningsanläggning i Pornichet. ”Ni kan glömma att ni hittar mig i barberarrummet, säger förbundskapten Erik Hamrén till SVT Sport.

Vi pratar månader, kanske till och med år av förberedelser för Svenska fotbollförbundet inför EM i Frankrike. Allt ska vara perfekt. Och det är det.

Hotellet, vid Atlantkusten en timme utanför Nantes, är i sig inget speciellt. Men de små detaljerna gör att det växer. Här finns det mesta för Zlatan och hans team under hela EM-resan. Presschef Niklas Bodell börjar med att visa oss ”teorirummet”.

Fotbolls-EM

– Vi var tvungna att byta ut stolarna. De var för obekväma helt enkelt, säger han.

Och det är inga konstorsstolar från 90-talet som pryder salen. Nu står där vita skinnfåtöljer, soffor och stolar. Alla väldigt bekväma, såklart.

Specialbeställda sovbindlar

Vi går vidare till ett av rummen som tillhör Oscar Lewicki. Rummet är litet men har balkong med havsutsikt och sängen, som är specialbeställd, pryds bland annat av en ”sovbindel” med texten: ”Team Sweden – Sleep better, Dream Greater, Perform Stronger”.

– Man kan ställa in trycket på sängen själv och hotellet får behålla sängarna efteråt, så de är rätt glada nu, säger Bodell och skrattar.

På hotellet stöter vi även på ett specialbyggt gym, ett spa, ett medicinskåp med allt mellan himmel och jord och en barberarhörna. Vi frågar förbundskapten Erik Hamrén var det är störst sannolikhet att vi hittar honom under mästerskapet.

– För det mesta kommer jag nog hänga i teorirummet. Kanske i spa:t för återhämtning, men i barberar-rummet kan ni glömma att ni hittar mig, säger Hamrén och skrattar.

Perfekt fotbollsplan

Vi tar oss från hotellet till träningsanläggningen cirka 20 minuter bort där vi stöter på säkerhetspatrull direkt. Anläggningen är inhägnad och kommunikationen mellan vakterna runt området gör att det tar längre tid än presschef Niklas Bodell räknat med.

– Det visar ju på att säkerheten fungerar i alla fall, säger han.

När vi väl kommer in och ut på gräsmattan är det omöjligt att inte dra efter andan. Ja, om man älskar en perfekt fotbollsplan förstås.

– Vi har haft månader av förberedelser och möten kring just träningsplanen, säger Bodell och fortsätter:

– Jag tror inte ens att det lokala laget Saint-Nazaire har fått träna på sin egen hemmaplan det senaste halvåret, säger han och pekar upp mot läktaren där det lokala lagets namn pryder en av väggarna.

Omklädningsrummen är enkla och avskalade, men väggarna i spelargången pryds av teckningar från svenska dagisbarn. 

– Jag tror att spelarna kommer att uppskatta det, säger presschef Bodell.

Det tror vi också.

Chãteau des Tourelles – landslagets hotell

– Två pooler (inomhus och utomhus)

– Björkar i receptionen

– Spa

– Specialbyggt gym

– Specialbeställda sängar

– Särskilda förråd för materialet

– Isbad

– Basketplan

– Tennisplan

– Soffhäng utomhus

– En gigantisk badanka

– Ett medicinskåp med allt från kroppspuder till gasbinda för vrickade fötter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet