Nu visar svenska herrlandslaget i fotboll sitt stöd till de utsatta flyktingarna med en gåva. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Landslagets gåva till flyktingbarnen: En kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 miljoner barn är på flykt i världen, många från krigszoner som Syrien.

Nu visar svenska herrlandslaget i fotboll sitt stöd till de utsatta med en gåva.

Spelarna ger en kvarts miljon kronor ur egen ficka till Unicefs kampanj ”Hjälp barn på flykt”.

Kampanjen genomför omfattande katastrofinsatser och ser till att barnen i de krigshärjade länderna får stöd och hjälp. Både i flyktinglägren och på flyktvägen. En donation på 352 kronor räcker till exempel till ett hygienpaket för en familj med hink, tvålar, tandborstar, tandkräm, bindor och handdukar.

Landslagsspelarna har blivit berörda av den senaste tidens rapportering kring flyktingkatastrofen och valde att agera. Man har nu samlat in 250 000 kronor som skänks till Unicef.

#flykt

– Det var direkt självklart för alla spelare att vara med och bidra, att åtminstone göra vad vi kan. Det är klart att vi alla är påverkade och berörda av det som redan är den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, säger Pontus Wernbloom till förbundets hemsida.

”En mycket viktig fråga”

Unicef i Sverige är glada och tacksamma över gåvan från landslagsspelarna.

– Att svenska landslagets spelare valt att engagera sig för att hjälpa barn på flykt är otroligt stort och det kommer att ge stor uppmärksamhet för en mycket viktigt fråga. Pengarna kommer att gå till hälsovård, näring, skydd och skolgång för barn på flykt, säger Per Westerberg, vice generalsekreterare på Unicef i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet