Flera landslagsspelare vill att villkorstrappan ska slopas. Foto: TT/Twitter

Landslagsspelare vädjar till polisen: ”Slopa den förhatliga villkorstrappan”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan vållade den så kallade villkorstrappan stora protester hos en del av den svenska supporterskaran.

Nu ställer sig några landslagsspelare på dessa supportrars sida.

”Slopa den förhatliga villkorstrappan”, skriver de i ett inlägg på sociala medier, som bland annat undertecknats av Pontus Jansson och Marcus Berg.

Villkorstrappan är polisens benämning på de hårdare riktlinjerna som från och med 2019 finns för att klubbar ska få fortsätta anordna fotbollmatcher efter ordningsstörningar. Syftet är att komma åt den illegala pyrotekniken. Under 2019 resulterade det bland annat i hårdare visitationskrav, förbud av så kallade OH-flaggor och reduceringar av antalet åskådare på ståplats.

Det uppskattades dock inte av alla supportrar, och resulterade vid ett flertal tillfällen i stora och uppmärksammade protester.

”En vädjan till polisen”

Nu har ett inlägg spridits på sociala medier, som undertecknats av ett flertal spelare och supportrar, däribland bland andra landslagsspelarna Mikael Lustig, Marcus Berg och Pontus Jansson.

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och återigen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och i stället återgå till den oerhört lyckade strategin där dialog och samarbete var ledorden”, skriver de 16 personer som undertecknat brevet, där de skriver att de värnar om det de beskriver som det största och viktigaste den svenska fotbollen har: Läktarna.

Mats Enquist, generalsekreterare hos SEF, förstår spelarna:

– Det finns en mer sympatisk ton i en ”flyer” som ligger bakom allt. Där vädjar man till polisen att återta den samverkan som har funnits mellan polisen, oss och supportrarna. Det ställer jag mig bakom. Vi har verkligen gjort framsteg när vi har suttit tillsammans. Det känns som att vi är på väg åt det hållet igen, säger Enquist till SVT Sport.

– Under den gemensamma nationella plan vi jobbade fram 2014-2017 hade vi stora framsteg, ansågs vara ledande i Europa. Vi hade enorm publikökning, men absolut inte samma problemökning. Det var en väldigt framgångsrik period. Det byttes mot frustration 2019 när man fick för sig att dialogen inte skulle ske med oss eller supportrarna, utan i stället Riksidrottsförbundet. Det var verkligen inte det mest framgångsrika året vi har haft, allt gick bakåt.

”Försöker inte sopa något under mattan”

”Vi har allihop spenderat ohäslsosamt mycket tid på våra svenska fotbollsplaner och läktare och sett hur den här kulturen vuxit fram till en av Europas starkaste och mest omtyckta”, skriver de, och lägger samtidigt till att de inte blundar för att det finns problem inom den svenska supporterkulturen.

”Vi försöker absolut inte sopa något under mattan. Polisiära ärenden kommer alltid att vara polisiära ärenden. Vi menar bara att de tänkta brotten inre står i proportion till åtgärderna. Och vi tror nog att det svenska fotbollsälskande folket håller med oss när vi säger att polisens resurser gör sig bättre på andra, betydligt mer kriminella, ställen”.

Mats Enquist:

– Villkorstrappan faller inte på att den är en trappa. Den faller på att den vänder sig med fel metoder och bestraffningar till fel individer eller grupper, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.