Julia Zigiotti. Foto: Bildbyrån

Landslagsspelare anmälda av förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska fotbollförbundet anmäler två landslagsmeriterade spelare i damallsvenskan och en i elitettan för att ha brutit mot agentreglerna.
– Jag kan bekräfta att jag har lämnat in en anmälan till disciplinnämnden, säger Tobias Tibell, förbundsjurist, till Aftonbladet.

I juni infördes de nya agentreglerna i svensk fotboll som kräver att svenska fotbollsspelare och klubbar enbart får använda sig av agenter som är registrerade och certifierade av Svenska fotbollförbundet.

Nu anmäls två spelare i damallsvenskan och en i elitettan för att ha brutit mot regeln. Göteborgsspelarna Jennifer Falk och Julia Zigiotti samt Kalmarmålvakten Fanny Lund.

Riskerar avstängning

– Jag kan bekräfta de uppgifterna. Vi har valt att gå vidare med en anmälan efter att vi har hört spelarna, tagit del av information som kommit fram via media och vad agenten själv har skrivit på sin Linkedin-sida, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Aftonbladet.

Enligt Tibell kan straffen röra sig om avstägning, böter eller en tillrättavisning.

Zigiotti ska ha använt sig av en icke registrerad/certifierad agent när hon värvades av Göteborg i juli. Falk ska ha använt sig av agenten i och med sin kontraktsförlängning med samma klubb och Lunds övergång till Kalmar sköttes även den av samma agent.

– Agenten är inte registrerad eller certifierad hos oss och därför har vi ingen jurisdiktion (rätt att döma) honom. Däremot kan det här ligga förmedlaren till last om han vill ansöka att bli registrerad eller certifierad hos oss, säger Tibell.

Påverkar inte landslagsspelet

Enligt landslagschefen Marika Domanski-Lyfors ska utredningen inte påverka Zigiottis och Falks resa med landslaget till Sydafrika i veckan, men om de blir fällda kan det påverka framtida spel.

– Det beror på straffet. Om de bara skulle drabbas av en tillrättavisning eller böter så kan de sannolikt det. Blir de avstängda så är de uttagningsbara när de har sonat sitt brott, säger Domanski-Lyfors.

Tidningen har även pratat med Julia Zigiotti, som är mycket fåordig om situationen:

– Jag har inga kommentarer. Det är skönt att det inte påverkar landslagsspelet innan något beslut har fattats. Det är allt som jag kan säga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer