Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Lagerbäck och Erling Braut Haaland. Foto: Bildbyrån

Lars Lagerbäck om Erling Braut Haalands nya succé

Uppdaterad
Publicerad

Erling Braut Haaland är ett norskt fenomen som öser in mål i Premier League.

Och Lars Lagerbäck tror att anfallaren kommer att ha fötterna kvar på jorden.

– Han har ju morföräldrar som har en gård så han gillar ju att vara i den miljön, säger Norges tidigare förbundskapten i SVT:s Morgonstudion.

22-årige Erling Braut Haaland stod vid helgens derbykross mot Manchester United för sitt tredje hattrick i Premier League. Manchester Citys stjärnanfallare, som värvades i somras, behövde bara åtta matcher för att lyckas med den bedriften. För Michael Owen, som är näst snabbast genom tiderna med tre hattrick, krävdes det 48 matcher.

– Han älskar sin fotboll, han älskar att träna, han har ett driv och en mental styrka som är helt fantastisk. Han är unik på det sättet, säger Norges tidigare förbundskapten Lars Lagerbäck i SVT:s Morgonstudion.

Haalands pappa, Alf-Inge, har ett förflutet i Manchester City och tillhörde klubben när Erling föddes. Fotboll har Erling Braut Haaland fått naturligt, men Lagerbäck vill också lyfta viktiga egenskaper som han har fått från sin mor.

”Gillar att vara i den miljön”

– Han har bra gener. Hon (Gry Marita Braut) var ju friidrottare och höll på med sprint, och mångkamp också tror jag. Det är nog där han har ärvt sin snabbhet, och snabba muskler. Man väljer inte sina föräldrar men det gäller att ha tur där också.

Erling Braut Haaland har trots sin unga ålder ett enastående målsnitt. Före succén i Manchester City blev det 86 mål på 89 i matcher i Borussia Dortmund och 29 mål på 27 matcher i Salzburg. Och i norska landslaget, där han debuterade när Lars Lagerbäck var förbundskapten, har han nätat 21 gånger på 23 landskamper.

Och Lagerbäck hoppas och tror att Haaland kommer att ha fötterna kvar på jorden.

– Han har en bakgrund som är positiv, han har ju morföräldrar som har en gård så han gillar ju att vara i den miljön.

VEM ÄR: Erling Braut Haaland – norske superstjärnans väg till toppen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.