Lars Lagerbäck inför Sverige och Malta: ”Måste ta sex poäng”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka möter Sverige Norge i EM-kvalet.

I dag presenterade Lars Lagerbäck den norska truppen – och var riktigt optimistisk.

– Så här bra har det inte sett ut på anfallssidan sedan jag började, sade han.

Nästa vecka tar Sverige emot Norge i EM-kvalet. Och det kan bli en tuff match för Sverige, i alla fall av Norges förbundskapten att döma.

När Lars Lagerbäck i dag presenterade den norska truppen så var han väldigt optimistisk i flera avseenden. Framför allt gällande offensiven.

EM-kval fotboll

– Så här bra har det inte sett ut på anfallssidan sedan jag började i Norge, sade Lagerbäck, som tog ut fyra anfallare i truppen: Erling Braut Haaland (debutant från RB Salzburg), Alexander Sörloth, Joshua King och Björn Maars Johnsen.

Något annat han är imponerad över är Martin Ödegaards första insatser i Real Sociedad.

– Det han har gjort i de två senaste ligamatcherna är världsklass. Vi såg att han tog ett stort steg i fjol då han spelade i Nederländerna, och vi såg det när han kom med i A-landslaget. Men att han skulle vara så här pass bra... Jag ska inte säga att jag är överraskad, men han har tagit ett fantastiskt steg, säger han till NRK, och fortsätter:

– Det som har skett med honom det senaste året, de framträdanden han gjort de två senaste ligamatcherna, det är världsklass.

”Ska inte få inträffa”

När Norge mötte Sverige på hemmaplan i april tappade Norge en 2–0-ledning till ett 3–3-resultat efter stor dramatik. En match som fortfarande grämer Lagerbäck.

– Det där ska inte få inträffa, att tappa 2–0, sade han, angående både matchen mot Sverige och mot Rumänien – där de också tappade en 2–0-ledning.

– Vi måste vara mer cyniska än vad vi var då.

”Måste nog ta sex poäng”

Förutom Sverige så möter Norge Malta nästa vecka. Och Lagerbäck vet vad som häller.

– Ska man vara realistisk så måste vi nog ta sex poäng i de här två matcherna, sade han.

Norge ligger just nu fyra i gruppen, två poäng efter Sverige på andra plats. Sverige presenterar sin trupp i morgon.

Norges trupp

Målvakter: Sten Grytebus, FC Köpenhamn, Rune Almenning Jarstein, Hertha Berlin och Sondre Rossbach, Odd. 

Försvarare; Kristoffer Ajer, Celtic,  Haitam Aleesami, Amiens, Omar Elabdellaoui, Olympiakos, Birger Meling, Rosenborg,Håvard Nordtveit, Hoffenheim, Jonas Svensson, AZ Alkmaar, Even Hovland, Rosenborg och Tore Reginiussen, Rosenborg.

Mittfältare: Sander Berge, Genk, Markus Henriksen, Hull, Stefan Johansen, Fulham, Fredrik Midtsjö, AZ Alkmaar, Ole Kristian Selnäs, Shenzhen, Martin Ödegaard, Real Sociedad och Mathias Normann, Rostov.

Anfallare Erling Braut Haaland, RB Salzburg, Alexander Sörloth, Trabzonspor, Joshua King, Bournemouth, och Björn Maars Johnsen, AZ Alkmaar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet