Marcelo Bielsa, Leeds. Foto: Bildbyrån

Leeds straffat för spioneri

Uppdaterad
Publicerad

Leeds United straffas med miljonböter – omkring motsvarande 2,4 miljoner kronor – av den engelska fotbollsligan i efterspelet av det som döptes till ”spygate”, rapporterar BBC.

Det var inför Leeds möte med Derby i andraligan Championship den 10 januari, som en av Leedstränaren Marcelo Bielsas ”spion” påträffades vid Derbys träningsanläggning.

Den profilstarka argentinaren Bielsa erkände utan omsvep att han skickat ”spioner”, personer i Leeds tränarstab, till samtliga motståndarlags träningar tidigare under säsongen – men bad också om ursäkt om någon tagit illa upp.

Men tillvägagångssättet gillades alltså inte av den engelska fotbollsligan, som anser att klubben har brutit mot reglerna som menar att lagen ska behandla varandra med respekt.

Leeds – med den svenske landslagsmittbacken Pontus Jansson i laget – tillhör toppen i andraligan och jagar uppflyttning till Premier League, för första gången på många år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.