Fansen firade utanför Elland Road när klassiska Leeds blev klara för Premier League. Foto: TT

Leeds tillbaka i Premier League – efter 16 år

Uppdaterad
Publicerad

Leeds United är tillbaka i fotbollens finrum efter 16 långa år.

Detta efter att närmsta konkurrenten West Bromwich tappat poäng i den näst sista omgången.

Detta trots att laget har två matcher kvar att spela.

”Marcelo Bielsas lag har gjort en fantastisk insats på planen och har satt ett nytt klubbrekord med 87 poäng, med två matcher kvar attspela”, skriver Leeds på sin hemsida.

Avancemanget blev klart under fredagskvällen sedan tabelltvåan West Bromwich förlorat borta mot bottenlaget Huddersfield. Den matchen slutade 2–1.

Därmed är seriesuveränen Leeds försprång – laget står på 87 poäng – ointagligt. Med en match kvar har West Bromwich fyra poäng upp samtidigt som tredjeplacerade Brentford, med en match i handen, är sex poäng bakom tabellettan.

Pontus Jansson lämnade laget inför säsongen

Den svenska landslagsmittbacken Pontus Jansson är det senaste blågula inslaget i klubben, han lämnade laget inför den här säsongen. I stället håller han på att lösa ett avancemang till Premier League med sitt Brentford.

Leeds åkte ur Premier League 2004 och har sedan dess genomgått ett ekonomiskt stålbad. Mellan 2007 och 2010 harvade klubben i tredjedivisionen. Klubben har blivit ligamästare vid tre tillfällen. Senaste gången var 1991/1992.

MER FOTBOLL: Kaos efter Ramos kaxiga straff – se misslyckade försöket

Sky Bet Championship

Leeds United logo

Leeds United

1 - 0

Barnsley logo

Barnsley

Elland Road, Leeds
Publik: 0
Domare: Jarred Gillett

Fakta: Leeds

Leeds United spelar sina hemmamatcher på Elland Road och har den karismatiske Marcelo Bielsa som huvudtränare.

Klubben har spelat totalt 50 säsonger i högstaligan i England. 2004 trillade laget ur och mellan 2007 till 2010 var Leeds till och med nere i tredjedivisionen.

Leeds har blivit ligamästare tre gånger, Uefacup-vinnare vid två tillfällen, FA-cupmästare en gång, ligacupmästare en gång.

Totalt har fem svenskar spelat i klubben: Tomas Brolin (1995-1997), Teddy Lucic (2002-2003), Marcus Antonsson (2016-2018), Pontus Jansson (2016-2019) och Pawel Cibicki (2017-2020).

Fotnot: Cibicki gjorde dock inga matcher i klubben efter 2018 utan var utlånad till flertalet klubbar under två års tid.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.