Foto: Bildbyrån

Lennart Johansson hyllades stort under galan

Uppdaterad
Publicerad

En stol stod tom under Fotbollsgalan på Hovet. Lennart Johansson, tidigare Uefa-ordförande och en av Sveriges största fotbollsprofiler, hyllades med sång av Tommy Körberg.

”Jag imponerades inte av röda mattor eller stora salar. Jag gjorde det på mitt sätt”, var Lennart Johanssons egna ord som publiken och tittarna fick höra under Fotbollsgalans hyllning till fotbollsprofilen som avled i juni i år.

Till tonerna av ”My way” framförd av Tommy Körberg, sköljde lovord in.

– Min pappa var verkligen en jordnära person. Han tyckte mycket bättre om att äta pyttipanna i köket än att gå på fina restauranger, inleddes videohyllningen med av dottern Eva Jansson.

– Bakom hans djupa röst och lugna sätt att vara låg en hög intelligens och en ambition att driva fram de förbättringar som han såg som nödvändiga i sporten, sade Roy Hodgson, tidigare förbundskapten för Englands herrlandslag, kort därpå.

Stor betydelse för idrotten

Johansson hyllades för sin ärlighet, sitt mod och sin förmåga att stå emot korruption. Likaså även för sina visioner och sin förmåga att väcka liv i slumrande organisationer.

– Det är svårt att sätta ord på hans betydelse för fotbollen i synnerhet och idrotten i stort i Sverige. Det är klart att en sådan här kväll vill vi hedra och uppmärksamma Lennart på bästa möjliga sätt, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare vid Svenska fotbollförbundet, till TT.

Att Johansson förra hösten fick dela ut sin egen pokal, Lennart Johanssons pokal, till hjärteklubben AIK, lyftes av dottern Eva Jansson upp som profilens bästa ögonblick i livet.

Hans förmåga att se alla, och få med sig de flesta, hyllades bland annat av sångaren Niklas Strömstedt som mötte Lennart Johansson som barn.

– Han sa, Niklas, vet du vad? Det är jättebra att just du är AIK:are, sade Strömstedt i hyllningsvideon.

Tidigare fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg, nu assisterande tränare i Arsenal, vittnade även om samma egenskaper.

– Alla som har träffat honom, oavsett vilken roll de har haft, har han gjort så att de känt sig viktiga, säger han.

”En enormt stor man”

Tränarprofilen Sven-Göran Eriksson, som tog emot Fotbollskanalens hederpris, tog även tillfället i akt att berömma Johansson under galan.

– Jag hade äran att få vara med på hans begravning. Jag kände Lennart sedan många många år tillbaka och Lennart, internationellt sett men även i Sverige givetvis, var en enormt stor man som ingav respekt i allt vad han gjorde. Det var en man som man kunde lita på, han var ärlig, kunnig och fantastisk på att leda diskussioner, säger Eriksson till TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Caroline Seger vann Diamantbollen. Foto: Bildbyrån

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Victor Lindelöf med Guldbollen. Foto: TT

Fakta: Lennart Johansson

Visa

Född: 5 november 1929 i Bromma.

Död: 4 juni 2019.

Poster som idrottsledare: Ordförande i AIK 1967–1980, ordförande i Föreningen svensk elitfotboll 1978–1984, ordförande i Svenska Fotbollförbundet 1985–1990, ordförande i Europeiska fotbollsförbundet, Uefa 1990–2007.

Övrigt: En av svensk fotbolls främsta företrädare på den internationella scenen. Kandiderade till posten som ordförande i det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, 1998 men förlorade omröstningen mot Sepp Blatter. Omgående framkom uppgifter om att den avgående ordförande João Havelange låg bakom röstköp för att Blatter skulle bli vald. Sedan 2001 bär den herrallsvenska mästarpokalen hans namn.

Källor: TT, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Föreningen svensk elitfotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer