Systrarna Schelin. Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Hon imponerar fortfarande på mig”

Publicerad

Nästa månad inleds fotbolls-VM i Kanada. Om Sverige ska lyckas upprepa medaljresan från VM i Tyskland 2011 måste centrallinjen bära. SVT Sport har träffat en rutinerad landslagskvartett, med sammanlagt 523 landskamper ihop, för att ta reda på var och hur de hämtar styrka utanför planen. Sveriges anfallsstjärna Lotta Schelin får en massa extra energi när familjen kommer på besök till Lyon, berättar hon för SVT Sport.

Sveriges meste målgörare genom tiderna har snart avslutat sin sjunde säsong med franska mästarlaget Olympique Lyonnais. Hon trivs och känner sig hemma i Lyon, men har också en stark längtan hem till Sverige och efter att ha sina kära närmare i vardagen.

– Det är en sak att bo och leva här, men man har ju inte samma sociala umgänge. Så när man får möjlighet att ha familjen nära så blir det ju en energiboost!

SVT Sport får hänga med när stolta moster Lotta tar med systersonen Melvin, hans mamma Camilla och hennes man Fredrik och övriga familjen på besök från Göteborg, på en utflykt för att se på djuren i Parc de la Tete d'Or. Att ha en ledig helg ihop med sina närmaste betyder jättemycket för frankrikeproffset.

– Det blir kvalitetstid. Att bara vara och få träffa dem såhär, det känns som lyx!

Och så tillägger hon med ett stort skratt:

– Man träffas tillräckligt mycket för att de inte ska ta energi i alla fall! Stackarna, nu får de höra det också!

Lillasyster imponerar fortfarande på storasyster

Storasyster Camilla och Lotta spelade ihop i många år i Göteborg. Camilla berättar att hon upplevt att Lotta alltid varit ödmjuk med sin talang och därför alltid haft tid över för andra och brytt sig om hur andra mår. Hon säger att Lotta var väldigt målfokuserad med sin fotboll redan som liten.

– När vi var yngre var jag jättetydlig med att säga att man inte kunde bli proffs som damfotbollsspelare och jag vet att Lotta då nån gång började gråta! Men det är inte bara det att hon tagit sig dit, hon har på något sätt motbevisat sin storasyster. Hon imponerar fortfarande på mig fastän vi är vuxna nu. Det är häftigt, säger Camilla till SVTSport.

Femfaldiga Diamantbollenvinnaren har två Champions League-titlar med sitt franska klubblag. Med det svenska landslaget ledde hon bronsdansen i Tyskland 2011.

Ett VM-guld skulle betyda galet mycket, säger den nu 31-åriga storskytten Schelin och medger med ett leende att det är lite nu eller aldrig för hennes del. Att det är fyra år till nästa chans känns väldigt långt borta i nuläget.

– Uppnår man det, ett VM-guld, känns det ju som att allt är gjort på något sätt Och det hade betytt jättemycket för damfotbollen och för fotbollen i Sverige överlag. Det hade varit galet häftigt!

”Ser en semifinal framför mig”

Vad krävs extra av er som är rutinerade, i centrallinjen, för att det ska bli ytterligare en medaljresa?

Jag tror framförallt att det krävs att vi är i form, att vi presterar. Så är det! När man i en central roll kan sprida den känslan, det självförtroendet och den glädjen och så smittar det av sig. Då brukar det oftast ge lite frukt. Mår man bra och är i hyfsad form blir det så lätt att ge och man blir generös och får med sig andra. Så det är det jag hoppas på, att vi alla kan vara i så bra form som möjligt.

Men visst är det minst en semifinal hon ser framför sig i sommarens mästerskap, med en medalj då inom klart räckhåll.

– Det är ju en final som är det absolut häftigaste, men en medalj är en ganska stor prestation. Så det hade varit toppen att komma hem med medalj.

För den för många så stora förebilden Lotta Schelin är det självklart att aldrig se ned på någon, utan att istället sträcka ut en hjälpande hand.

– Jag försöker bara vara mig själv och ge så mycket av det man kan ge, och förhoppningsvis är det ganska spontant. Och jag måste säga att i Sverige och i landslaget är det ganska enkelt att ge för det är så många andra som ger, inte bara jag.

Men hon tycker att det för henne, som för alla som är förebilder, är extra viktigt att alltid försöka sträva efter att hellre hjälpa folk ta sig upp än att känna sig överlägsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vägentillvm

Mer i ämnet