Lina Hurtig är kritisk till styrelsens beslut att sparka tränartrion. Foto: Bildbyrån

Lina Hurtig: ”Står inte bakom beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå IK har valt att sparka samtliga tränare. Men spelarna står inte bakom beslutet. ”Jag är inte särskilt nöjd över det här och jag vet flera spelare som inte är det”, säger landslagsspelaren Lina Hurtig till SVT Sport.

Med anledning av den ekonomiska krisen i Umeå IK har styrelsen valt att sparka tränartrion Maria Bergkvist, Joakim Blomqvist och Johan Norberg.

Många spelare är missnöjda

– Jag är inte särskilt nöjd över det här och jag vet flera spelare som inte är det, säger Umeå IK:s Lina Hurtig till SVT Sport.

Varför är du inte nöjd?

– De är kompetenta tränare som kan otroligt mycket fotboll, jag tror inte alla förstår hur mycket kunskap de har. De är de bästa tränarna jag haft.

Umeå IK har bara två vinster på 12 matcher och ligger i botten av den damallsvenska tabellen.

– Jag anser inte att tränarna har någonting med vårt tabelläge att göra, säger Hurtig som får medhåll av lagets kapten Lisa Lantz.

”Fotboll är inte bara resultat...”

– Fotboll är inte bara resultat det är också olika individers behov som ska mötas. Jag tycker inte att uteblivna resultat sitter i våra tränare. De har gjort ett bra arbete med truppen och har haft ett stort engagemang, säger hon.

Klubben har vunnit SM-guld sju gånger under 2000-talet men den senaste titeln bärgades för åtta år sedan och de senaste åren har laget haft stora ekonomiska problem.

– Jag vet inte om det stämmer, det har pratats en längre tid om ekonomin. Det är tveksamt om det handlar om det, säger Hurtig.

Hurtig och Lantz är två av åtta spelare som har undertecknat ett meddelande med anledning av de sparkade tränarna.

”Inte gjort vår röst hörd”

– Vi känner inte att vi gjort vår röst hörd, det här har skett ovanför våra huvuden. Vi har inte ens fått indikationer på att det här kunde hända, säger Lantz och fortsätter:

– Vi är väldigt chockade och har inte varit delaktiga alls i beslutet. All respekt åt styrelsen men just nu känns det inte som att de har tillräckligt med belägg.

Kan det här få er att lämna klubben?

– Just nu är det ovisst. Många av oss spelare skrev ju under våra kontrakt med förutsättningen att få ta del av Jocke och Marias kunskap och nu är de inte kvar.

Svenska mästare: 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007 och 2008.
Svenska cupen: 2001, 2002, 2003 och 2007.
Uefa Women´s Cup: 2003, 2004 och 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.