Linda Sällström och finska landslaget Foto: Bildbyrån

Linda Sällström rasar mot Fifa: ”Känner mig inte välkommen”

Uppdaterad
Publicerad

Linda Sällström är Finlands landslags främsta målskytt.

Men beslut som Fifa tagit i samband med VM får henne att tvivla på sin kärlek till fotboll.

– De säger att spelare som jag inte är välkomna i fotbollen, säger hon till Hufvudstadsbladet.

Under pågående VM i Qatar har en av de största diskussionerna varit kring de kaptensbindlar som flera landslag velat bära, med budskapet ”One Love”. Inför mästerskapets start meddelade Fifa att dessa inte skulle tillåtas, och samtliga länder som planerat att bära bindeln, England, Tyskland, Wales, Belgien, Danmark, Nederländerna och Schweiz valde då att backa.

Detta upprör den finska stjärnan Linda Sällström.

– Tänker de alls på vilken signal de sänder? De säger att spelare som jag inte är välkomna i fotbollen. Jag har spelat internationella matcher halva mitt liv och nu händer det här. Jag är helt mållös. Det är svårt att förstå, säger hon till finska Hufvudstadsbladet.

Sällström själv har tagit beslutet att inte följa mästerskapet, som spelas i ett land där homosexualitet är olagligt. Men hon har följt rapporteringen som har drivits runt mästerskapet om bland annat kaptensbindlarna.

– Som homosexuell spelare känner jag mig inte längre välkommen inom fotbollen. Dessutom är vi ovälkomna till den grad att Fifa tar till alla medel för att visa att det inte är okej att ens stå upp för oss som hör till sexuella minoriteter, menar hon och säger även:

– Fifa får mig att tvivla på min kärlek till fotbollen. Jag känner avsmak för allt som har med Fifa att göra och känner att jag inte vill vara en del av det här. Samtidigt vill jag ju spela fotboll.

Linda Sällström är den mesta målgöraren i finska landslaget med 51 mål på 122 landskamper.

KLIPP: Därför bråkar Fifa och Europa om ”One Love”-bindeln

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.