Foto: SVT/Bildbyrån

Lindahl: ”Det där jävla guldet, jag vill vinna guld”

Uppdaterad
Publicerad

Hedvig Lindahl är tillbaka i det svenska landslaget efter knäskadan i fjol.

Men frågan är hur länge 37-åringen kommer vara spela eller om OS blir hennes sista mästerskap?

– Det vet jag inte. Jag vill vinna guld med Sverige, svarar landslagsstjärnan till SVT Sport.

I fredagens träningsmatch mot Österrike, där Sverige vann med 6-1, gjorde Hedvig Lindahl sin 171:a landskamp. Just nu befinner sig hon och landslaget på Malta som en del i uppladdningen inför OS i sommar.

Ett olympiskt spel som kan bli Hedvig Lindahls sista mästerskap.

Damlandslaget i fotboll

– Jag vet inte faktiskt, allt handlar om hur bra man är. Är jag helt plötsligt inte konkurrenskraftig så vet jag inte om jag tycker att det är värt att lägga ner all kraft och energi, säger Lindahl.

Hon vill inte ge upp sina drömmar.

”Vem vill anställa en 40-åring?”

– Jag vill gärna ha ett guld med Sverige, så tar vi det i sommar så kanske det skulle kunna vara det sista, säger landslagsmålvakten.

Men hur orkar du fortsätta?

– Nu är det ju kul, det händer så mycket. Men det är det här jag kan, det är ju mitt yrke. För vem vill anställa en 40-åring utan universitetsutbildning? Det är den krassa verkligheten, säger Lindahl.

Men det är bara den ena anledningen.

– Sen är det det där jävla guldet. Förlåt, men jag vill vinna guld, det vore ju väldigt kul.

Men redan efter landslagsuppehållet väntar nästa stora prövning för Lindahl.

Hennes nuvarande klubb Atletico Madrid möter Chelsea i åttondelsfinalen i Champions League – den klubb som Lindahl spelade för mellan 2015 och 2019.

– Jag hade det på känn, det är så sjukt. Jag pratade med min lagkamrat i Atletico och sa att vi kommer spela mot Chelsea någon gång och det blev nu.

”Lämnade inte med de bästa känslorna”

När Hedvig Lindahl tvingades lämna Londonklubben var det inte helt friktionsfritt.

– Nej, det var ju som det kanske blir när man är på väg ur ett lagbygge. Jag lämnade inte med de bästa känslorna men jag tror inte att det är en fördel för mig att komma dit med revanschlust, men jag får lite extra energi i mina förberedelser.

Hur tror du att det kommer gå?

– Chelsea är favoriter, de har kommit längre i sin Champions League-resa och det betyder ändå någonting med den erfarenheten, säger Lindahl och fortsätter reflektera över hur mycket Atletico Madrid kan sätta emot när när det väl är matchdag:

– Vi är ett ganska nytt lag med några nya som har kommit in, men vi har haft några riktigt bra erfarenheter tillsammans. Där har vi hittat en riktigt hög nivå och det är bara att hoppas att alla förberedelser sitter, då kan det bli en riktigt bra match.

KLIPP: Hedvig Lindahl om drömmen och framtiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet