OS-genrepet blir sista chansen bland annat Hedvig Lindahl att övertyga förbundskapten Peter Gerhardsson inför trupputtagningen. Foto: Bilbyrån/TT

Lindahl inför OS-uttagningen: ”Det blir inte så lätt att slå sig in”

Uppdaterad
Publicerad

Innan OS-truppen ska presenteras återstår två landskamper.

Det blir sista chansen för spelarna att övertyga förbundskapten Peter Gerhardsson – och säkra en biljett till Tokyo.

– Jag är aldrig säker på något, säger Hedvig Lindahl till SVT Sport.

När Sverige ställdes mot USA tidigare i år uteblev Hedvig Lindahl på grund av att hon testats positivt i covid-19.

Dessförinnan hade Lindahl en tuff säsong där hon dragits med skador. Men inför mötet med Norge och Australien har hon fått en del speltid med klubblaget Atletico Madrid.

Tokyo 2020

Inför OS ska en målvakt bort och trots att Lindahl gjort över 170 landskamper är hon inte alls säker på att få en biljett till Tokyo.

– Vi har en fin konkurrens i Sverige just nu. Det gör att det inte blir så lätt att slå sig in. Precis som de andra målvakterna är jag här för att visa vad jag kan, och jag hoppas att det räcker, säger målvakten.

Åtta spelare ska bort

OS-genrepet mot Norge och ”The Matildas” är spelarnas sista chans att bevisa sig innan uttagningen, och det är under den här landslagssamlingen i Kalmar som de sista pusselbitarna kommer att falla på plats för förbundskaptenen.

Det ska finslipas på detaljer, och spelarna ska testas. Gerhardsson menar att när 26 ska bli till 18 behövs spelare som kan prestera på flera olika positioner. 

– Som tränare är man van att fatta beslut och van vid att hitta lösningar. Vi vet vilka som finns tillgängliga nu och som har presterat bra, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Kvällen den 21:a blir första gången jag skriver ner namnen på papper även om de kommer att flyta runt i mitt huvud till dess, med olika alternativ.

”Mina chanser är större än förut”

Rosengårds vänsterytter Olivia Schough har hittills presterat otroligt bra i damallsvenskan. Tillsammans med landslagskamraterna Madelen Janogy och Stina Blackstenius toppar hon skytteligan med fem mål.

Och om prestationerna får tala för sig, tror Schough att hon har oddsen på sin sida.

– Det gäller att prestera här, men mina chanser är större än vad de har varit förut i alla fall, säger hon.

Sverige spelar mot Norge och Australien den 10 och 15 juni. En vecka senare presenterar Gerhardsson OS-truppen.

ARKIV: Hedvig Lindahl om drömmen och framtiden (21 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet