Foto: TT Nyhetsbyrån

Inga kvinnor i idrottens löneliga

Uppdaterad
Publicerad

För första gången finns inte en enda kvinna med på idrottsinkomsternas topp 100, där boxaren Floyd Mayweather återvänder till förstaplatsen.

Det märks på tidskriften Forbes lista när Mayweather har stora matcher – han toppade listan 2014 och 2015, och fick sedan se sig slagen av Cristiano Ronaldo i två år. Men efter fajten mot Conor McGregor i augusti förra året är den 41-årige amerikanen – även känd som svenske Badou Jacks promotor – tillbaka i topp.

Mayweather fick 275 miljoner dollar direkt från matchen och ytterligare 10 miljoner dollar i andra ersättningar (sammanlagt motsvarande 2,5 miljarder kronor) under inkomståret, som Forbes räknar från och med juni 2017 till och med maj 2018.

Därmed utklassar han tvåan och trean, fotbollens superstjärnor Ronaldo och Lionel Messi, på 111 respektive 108 miljoner dollar. Och Mayweathers motståndare McGregor kan tacka augustimatchen för årets fjärdeplats, med 99 miljoner dollar.

Det enskilda evenemangets betydelse ses också i att förra året räckte det med 93 miljoner dollar i inkomst för Cristiano Ronaldo att toppa listan.

Serena Williams var på plats 51 förra året enda kvinna på listan, men eftersom tennisspelaren tagit en paus i samband med att hon fick barn saknas hon i topp 100 i år.

Zlatan Ibrahimovic har flera gånger varit med på listan, men i år kvalar varken han eller någon annan svensk in.

Tio bäst betalda idrottarna

1. Floyd Mayweather (boxning) – 285 miljoner dollar

2. Lionel Messi (fotboll) – 111 miljoner

3. Cristiano Ronaldo (fotboll) – 108 miljoner

4. Conor McGregor (UFC) – 99 miljoner

5. Neymar (fotboll) – 90 miljoner

6. LeBron James (basket) – 85,5 miljoner

7. Roger Federer (tennis) – 77,2 miljoner

8. Stephen Curry (basket) – 76,9 miljoner

9. Matt Ryan (amerikansk fotboll) – 67,3 miljoner

10. Matthew Stafford (amerikansk fotboll) – 59,5 miljoner

Här är hela listan (extern länk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.