Foto: SVT

Magdalena Eriksson: ”Anpassningsbar som människa”

Uppdaterad
Publicerad

En ökad mängd fotbollsspelare mår psykiskt dåligt under coronapandemin. Det enligt spelarfacket FifPro och Amsterdams medicinska universitet. Chelseas lagkapten Magdalena Eriksson ska tillbaka till London 10 maj. Först för karantän, och sedan för att återuppta träning och ligaspel.

– Det är en osäkerhet. Den präglar oss och vår vardag, säger Eriksson till SVT Sport.

Magdalena Eriksson belyser att hon har full lön från klubben, och slipper den stressen som många har i dessa tider. Den största osäkerheten är datum.

– Vi får höra besked hela tiden. Men nu har vi fått ett ganska säkert besked att man absolut siktar på att komma igång i mitten på juni. Man försöker spegla herrarnas Premier League.

Allt fler känner ångestsymptom

Spelarfacket FifPro och Amsterdams medicinska universitets siffror pekar på ökat antal utövare som mår psykiskt dåligt, med depressions- och ångestsymptom. Av 1 602 aktiva i enkäten har 22 procent av damspelarna och 13 procent av herrspelarna uppgett symptom på mental ohälsa. Motsvarande siffror i december och januari – 11 respektive 6 procent.

– Jag tror att jag är ganska anpassningsbar som människa. Jag har ganska lätt att ställa om. Jag har ett otroligt support runt mig med min familj och min partner (Pernille Harder, reds anm.) och även klubben Chelsea. De har varit bra på att höra av sig och kolla med alla så att de mår bra.

Är hemma i Stockholm

Eriksson är i och med världsläget hemma i Stockholm för första gången på sex-sju år under en längre period under våren.

– Vi har fått möjlighet att åka hem till våra familjer under en period nu. För mig personligen har det funkat väldigt bra. Jag fick tre veckor extra tillsammans med min partner i England. Och nu får jag lite extra tid med min familj. Men däremot kan jag verkligen förstå de som har ångest och känner att det är riktigt jobbigt. Det är ju jättejobbigt att inte veta framtiden just nu.

ARKIV: Eriksson om Chelseas mens-arbete: ”Bra att ta bort stigmat” (7 mars 2020)

KLIPP: Se Magdalena Erikssons träningstips i coronatider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.