Malmö FF ska bli bäst – även på damsidan

Uppdaterad
Publicerad

Sex lag – på tre år.

Flera storklubbar på herrsidan satsar nu på sina damlag och Malmö FF är ett av dem.

– Det är lyxigt att spela i Malmö i division fyra, säger Cornelia Lindgren.

Hösten 2019 tog klubben beslut att starta damlag och medlemmarna röstade för att börja från början i division 4.

– Det är väldigt motiverande att få vara med och starta upp en sådan här grej. Det är en möjlighet som inte kommer igen, att få starta ett damlag i en av Sveriges största klubbar, säger lagkapten Cornelia Lindgren till SVT Sport.

Flera klassiska herrklubbar har startat damlag

Av de föreningar som spelar i herrallsvenskan i år är det flera som gjort som Malmö.

Historiskt är det de tre stora Stockholmsklubbarna som haft elitsatsande damlag under längre tid, i perioder dock drivna i separata föreningar. Även Häcken har haft damlag under en längre tid och 2018 beslutade klubben att göra en nysatsning med damerna för att nå eliten.

2020 har tio av de sexton herrallsvenska föreningarna ett damlag.

– Jag tror mycket mer på att det finns en integration, att vi är män och kvinnor, för det blir en helt annan atmosfär, energi och det skapas fler möjligheter. För mig blir det självklart, säger klubbens vd Niclas Carlnén till SVT Sport.

Det är inte bara i allsvenskan den trenden finns. Av klubbarna som ligger i superettan har bland annat Västerås och Örgryte startat damlag i år och Ljungskile satsar stort på sina damer.

”Allt bara löser sig”

Malmö har lockat till sig spelare med erfarenhet från division 2 upp till damallsvenskan. Där klubbens resurser är en stor fördel.

– Det är lyxigt att spela i Malmö FF i division fyra. Allt bara löser sig runt omkring. Vi behöver inte fundera på om kläderna är tvättade och sånt. Allt bara finns, säger Cornelia Lindgren.

Malmö har haft ett damlag tidigare som försvann från klubben 2007. Då tog man beslutet att inte ha en damverksamhet i föreningen, men att det skulle ske igen har Niclas Carlnén svårt att se.

– Det är sällan vi tar kortsiktiga beslut, vi brukar jobba väldigt långsiktigt så jag har mycket svårt att se det, säger han.

Dagens herrallsvenska lag som startat damlag

2018: IFK Norrköping (IFK Norrköping dam blev en del av IFK Norrköping)

2019: Varberg BOIS

2020: Falkenberg FF, IF Elfsborg, IFK Göteborg och Malmö FF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.