Malmö föll mot Granada – inget svenskt lag kvar i Europa

Malmö FF stod upp rätt så bra mot spanska Granada, men föll till slut med 3-1 på hemmaplan. Om de hade vunnit hade de nått gruppspel i Europa League för tredje året i rad, men nu blir det inga svenska lag i europeiska gruppspel.

– Det är tufft såklart. Men vi visste att det var ett bra lag vi skulle möta, säger Ola Toivonen på en presskonferens efter matchen.

Gästande Granada, som slutade sjua i La Liga förra säsongen, tog ledningen efter en halvtimme. Venezuelanen Darwin Machis blev frispelad, efter en snygg aktion av Antonio Puertas, och satte 1-0.

Det stod sig tills den första halvlekens sista minut. Om det hade varit publik hade den jublat då eftersom Malmö kvitterade.

Europa League

Jonas Knudsen stod för ett långt inkast, som skarvades i stolpen av en Granada-spelare och då var Jo Inge Berget framme och satte in returen.

Överlag var det spanjorerna som förde spelet i första halvlek, men chansmässigt höll MFF jämna steg.

Jätteläge att kvittera

En knapp kvart in i andra var Puertas inblandad igen då Granada återtog ledningen. Han fick bollen i straffområdet och placerade den säkert bakom Marko Johansson.

Bara minuter senare borde MFF:s mittbackstalang Anel Ahmedhodzic ha kvitterat då han Erdal Rakip slog en perfekt frispark in i straffområdet. Men backens volley gick rakt på målvakten Rui Silva.

– Jag borde ha gjort mål, men det var lite otur att jag träffade bollen så bra att den gick rakt mot målvakten, säger Ahmedhodzic.

Istället kom nådastöten med sex minuter kvar av ordinarie speltid. Det var en liknande situation som den som Ahmedhodzic missade, men Yangel Herrera satte in bollen till 3-1.

”Det blev lite misstag”

Ahmedhodzic var inte nöjd med försvarsinsatsen.

– Det blev lite misstag. Vid första målet såg jag inte honom så bra. Han var helt ensam. Det ska absolut inte hända. Tredje målet är inte heller så bra försvarsspel vid fasta, säger han och fortsätter:

– Det känns jävligt surt. Vi är ett riktigt bra lag. Det enda som fattades idag var ett sätta dit lägena vi fick.

Malmö har spelat Europa League-gruppspel två säsonger i rad, men i år blir det inget svenskt lag överhuvudtaget i Europa League eller Champions League.

MFF hade innan idag spelat 23 raka europeiska kvalmatcher på hemmaplan utan att förlora.

Malmö FF:s Europafacit

2020–2021: Förlust i playoff till Europa League-gruppspelet, utslaget av Granada (1–3, avgjordes i enkelmöte).

2019–2020: 16–delsfinal i Europa League, utslaget av Wolfsburg (1–5 sammanlagt). Etta i gruppen.

2018–2019: 16-delsfinal i Europa League, utslaget av Chelsea (1–5 sammanlagt). Tvåa i gruppen.

2017–2018: Utslaget i andra kvalomgången i Champions League.

2016–2017: Ej kvalificerat för Europaspel.

2015–2016: Gruppspel i Champions League. Sist i gruppen.

2014–2015: Gruppspel i Champions League. Sist i gruppen.

2013–2014: Utslaget i tredje kvalrundan i Europa League.

2012–2013: Ej kvalificerat för Europaspel.

2011–2012: Gruppspel i Europa League. Sist i gruppen.

2010–2011: Ej kvalificerat för Europaspel.